Deel dit artikel
-

TNW, Web Summit en DMexco dit jaar volledig online

Drie grote congressen The Next Web, DMexco en Web Summit gaan dit jaar geheel virtueel. De laatste twee waren aanvankelijk nog van plan om fysieke congressen te organiseren.

De Europese vakbeurs voor online media en reclame Dmexco, jaarlijks gehouden in Keulen, vindt dit jaar plaats als een live digitaal event. Vanwege het coronavirus is er geen fysieke bijeenkomst mogelijk voor bezoekers en exposanten.

Het event met live keynotes, kleine specialistische sessies met experts en netwerkgelegenheden vindt plaats op 23 en 24 september (Pdf). In de loop van deze maand kunnen belangstellenden zich registreren voor een kaartje, dat dat 79 euro kost. Wie kort voor het event boekt, betaalt 99 euro.

De digitale vorm van Dmexco is DMEXCO @home gedoopt. Sprekers presenteren hun verhaal in een van de vier studio’s in Keulen of vanuit een zelf te kiezen locatie elders. Het leidende thema is ‘Attitude matters’.

Ook het Amsterdamse The Next Web Conference begin oktober is nu volledig online. Enige tijd werd nog een hybride vorm overwogen, maar daar wordt van afgezien. ‘Door wereldwijde reisbeperkingen en andere sociale maatregelen in verband met de coronacrisis, zijn we niet langer in staat om de persoonlijke ervaring te bieden die we dit jaar op TNW2020 willen creëren,’ schrijft de organisatie.

Gekochte tickets blijven geldig, zo blijkt uit de FAQ. TNW rekent wel op flink meer bezoekers: 25.000 uit 120 landen.

Ook het jaarlijkse Web Summit congres dat normaal gesproken in Lissabon plaatsvindt, wordt begin december eveneens volledig virtueel georganiseerd.

De organisatie heeft ervaring opgedaan met een virtueel congres genaamd Collision from Home, dat 32.000 bezoekers uit 140 landen trok. Web Summit hoopt 100.000 belangstellenden, exposanten en sprekers te accommoderen.

De opzet blijft overigens hetzelfde: naast presentaties zijn er vooral veel startups uit onder meer Panama en Ghana die zich aan investeerders presenteren.

De grote vraag is of de IFA in Berlijn, zelfs in afgeslankte vorm, nog door zal gaan. De grote consumentenelektronicabeurs wil begin september maximaal 5000 bezoekers verdeeld over drie dagen ontvangen. Alleen pers en vakhandel zijn welkom. Maar twee grote exposanten, Samsung en TP Vision, hebben al afgezegd.

Volgens de crisismonitor van eventbranche.nl, dat onderzoek heeft gedaan onder tweehonderd organisaties, geeft 42 procent aan een online event te willen organiseren of al een event te hebben georganiseerd. Een onderzoek van Gartner schat in dat 60 procent van events en meetings online zullen plaatsvinden in 2024 vs. 25 procent in 2019.

Grote verliezers zijn de accommodaties voor evenementen. RAI Amsterdam schrapt 125 banen, meldt De Telegraaf. Ook de Jaarbeurs in Utrecht, Ahoy in Rotterdam en Mecc in Maastricht zitten in de ‘overlevingsmodus’.

 

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond