Deel dit artikel
-

DOCdata trekt zich terug uit VS

DOCdata, het mediatechnologiebedrijf dat de logistieke afhandeling voor ondermeer Bol.com verzorgt, trekt zich terug uit de VS. De Amerikaanse mediamarkt zal niet meer groeien en de lokale operatie van DOCdata is te kleinschalig om onder die omstandigheden winstgevend te blijven, aldus de directie.

DOCdata is op de Amerikaanse markt in een juridisch conflict verwikkeld met de Recording Industry
Association of America (RIAA). Het bedrijf zou de Amerikaanse auteurswet overtreden. Begin december kwamen beide partijen een schikking overeen die DOCdata minimaal drie miljoen dollar zal kosten. Mede onder invloed van deze financiële last stelt de directie dat de risico's van het opereren op de Amerikaanse markt ten opzichte van de mogelijke opbrengsten te hoog zijn geworden.

Het is nog niet duidelijk wat er met de Amerikaanse vestigingen zal gebeuren. De directie overweegt een verkoop aan het lokale management, een verkoop aan derden en een liquidatie. In het laatste geval zal het verlies van DOCdata uitkomen op ongeveer elf miljoen euro voor belastingen. Het aan de AEX genoteerde DOCdata gaf met de bekendmaking van het nieuws tevens een winstwaarschuwing af. Over 2001 zal het bedrijf een nettoverlies lijden van minimaal 17,3 miljoen euro.

DOCdata legt zich toe op een drietal activiteiten. Het bedrijf fabriceert CD's, CD-rom's, DVD's en cassettes voor uitgevers en softwareproducenten. De logisitieke afhandeling voor e-commerce bedrijven als Bol.com is een andere belangrijke activiteit. Verder ontwerpt, bouwt en levert DOCdata productiesystemen gebaseerd op optische- en lasertechnologie. Het bedrijf is actief in Nederland, Frankrijk, Groot-Britannië en Duitsland.

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond