Deel dit artikel
-

‘Doorbraak van immersieve technologieën leidt mogelijk tot problematische dataverzameling’

De verdere ontwikkeling van immersieve technologieën zoals virtual reality en augmented reality technologie, en in het verlengde daarvan de metaverse, leidt ertoe dat nieuwe typen gegevens van gebruikers worden verzameld. Daarmee liggen beïnvloeding en manipulatie van burgers op de loer. Dat blijkt uit een nieuwe publicatie van het Rathenau Instituut.

Huidige wetgeving is niet voldoende om deze en andere maatschappelijke risico’s van omvangrijke dataverzameling door grote technologiebedrijven in te perken.

Onderzoekers van het Rathenau Instituut constateren dat de doorontwikkeling en mogelijk brede toepassing van immersieve technologieën, zoals virtual reality, spraaktechnologie of augmented reality, gepaard kan gaan met de verzameling van steeds meer en nieuwe soorten gegevens over gebruikers, zoals pupilreflexen, irisscans, neurodata en stemgegevens. De technologie komt letterlijk dichter op de huid en zintuigen van de gebruiker te zitten, waarmee de grens tussen de fysieke en virtuele wereld vervaagt.

Grootschalige verzameling van lichaams- en gedragsgegevens levert risico’s op voor onder meer privacy, democratie en veiligheid. Partijen die deze data in handen hebben, zoals bedrijven of overheden, kunnen bijvoorbeeld misbruik maken van persoonlijke informatie, door data voor andere doeleinden te gebruiken dan waarvoor ze verzameld zijn.

De verdere ontwikkeling van immersieve technologieën versterkt daarnaast de maatschappelijke risico’s van digitalisering die al bekend zijn, zoals een nog grotere afhankelijkheid van grote technologiebedrijven, desinformatie, virtuele agressie of verslaving.

Het Rathenau Instituut concludeert dat huidige wetgeving en beleid niet voldoende zijn voor een verantwoorde doorontwikkeling van deze technologieën. Maatschappelijk debat is nodig over bijvoorbeeld welke typen persoonlijke data al dan niet verzameld mogen worden, onder welke voorwaarden en voor welke specifieke toepassingen.

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond