Deel dit artikel
-

Dynamisch verlichten met Flitsmeister verkeersdata in Assen

In de Gemeente Assen starten Sustainder en Flitsmeister een proef waarbij de slimme straatverlichting wordt geoptimaliseerd op basis van actuele verkeersdata.

Hiervoor wordt onder meer een traject op de Europaweg-Zuid gebruikt, waar sinds 2018 al 280 slimme armaturen van Sustainder zijn geïnstalleerd.

De verkeersdata komt van Flitsmeister-gebruikers die op dat moment over het traject rijden. Doel is om met dynamische verlichting naar behoefte de verkeersdoorstroming te verbeteren, de verkeersveiligheid te bevorderen én energie te besparen.

Op de Europaweg-Zuid wordt het licht gedimd of versterkt op de momenten dat het nodig is. Dat betekent meer licht als het druk is en minder licht als het rustig is. Ook kan er extra verlicht worden bij een stilstaande auto of bij spoedritten van een ambulance.

Uit een eerste analyse van verkeersgegevens op dit traject blijkt dat een aanpassing van het bestaande dimschema, afgestemd op de gemiddelde verkeersdrukte, tot een besparing leidt van gemiddeld 25 procent op het energieverbruik en de CO2-uitstoot.

Een ander deelproject richt zich op de rol van verlichting bij parkeren. Op het terrein achter het gemeentehuis gaan automobilisten dat merken bij het starten en stoppen van een parkeeractie via de Flitsmeister app. De verlichting gaat in deze parkeerzone tijdelijk feller branden, zodat er meer comfort en gevoel van veiligheid ontstaat.

 

Deel dit bericht

1 Reactie

Patric

Super cool! Mooi gebruik van data voor innovatie mbt milieu, omgeving & veiligheid.

Zou mooi zjin als de besparingen dan geïnvesteerd kunnen worden in de samenleving…. Zou het cirkeltje rond maken. Is daar al over nagedacht concreet of komt het op de hoop van het stads/gemeente/provincie budget?

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond