Deel dit artikel
-

E-commerceomzet eerste kwartaal: 5 miljard euro

De Nederlandse consument gaf in het eerste kwartaal van 2016 voor 4,9 miljard euro uit aan aankopen bij webwinkels. Dat is 13 procent meer dan het jaar ervoor. Acht procent van de aankopen gaat per mobiele telefoon, een plus van zestig procent.

Dat blijkt uit cijfers van de Thuiswinkel Markt Monitor, het onderzoek naar online consumentenbestedingen in Nederland dat GfK ieder kwartaal uitvoert.

De digitale omzet als geheel steeg met 13 procent, maar de uitgaven aan producten nam met 22 procent harder toe. Thuiswinkel.org: “Vooral de online bestedingen aan food/nearfood-artikelen (+57%) en schoenen en accessoires (+47%) stegen explosief. Ook voor speelgoed, huishoudelijke elektronica en telecomproducten wist de Nederlandse consument vaker het online kanaal te vinden: de online bestedingen aan deze producten groeiden met 26%.”

Aan diensten, zoals reizen, vezekeringen en tickets, gaf de consument in het eerste kwartaal 2,6 miljard uit. Dat is een toename van zes procent.

Directeur Wijnand Jongen: “Zetten we de bestedingen aan online gekochte producten af tegen de totale consumptieve bestedingen aan detailhandelsgoederen van 23,5 miljard euro in Q1 2016, dan bedraagt het online aandeel van 2,3 miljard euro inmiddels tien procent.“

De mobiele telefoon neemt de rol van de desktop zachtjesaan over als aankoopkanaal. In de eerste drie maanden van het jaar werden er 3,1 miljoen aankopen via de smartphone gedaan op een totaal van 40,8 miljoen aankopen. Omgerekend geschiedt acht procent van de aankopen via de telefoon. Vorig jaar was dat vijf procent, een toename van zestig procent.

Het gemiddelde aankoopbedrag is 119,79 euro. Hoe de verdeling over vast en mobiel is, rekent GfK niet voor.

Link: PDF infographic

Foto: zoetnet (cc)

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond