Deel dit artikel
-

E-marktplaatsen kunnen detailhandel nog weinig bieden

E-marktplaatsen hebben tot dusver hun beloften niet kunnen waarmaken. Voor de gemiddelde detaillist zijn de voordelen voor b-to-b handelsverkeer alleen in potentie aanwezig. Dit stelt het Hoofdbedrijfschap Detailhandel ( HBD ) in het onderzoek "Marktplaatsen op internet".

Het onderzoek, dat werd uitgevoerd in samenwerking met het European Institute for the Media (EIM), poogde antwoord te geven op de vraag: zijn e-marktplaatsen interessante handelsplaatsen voor detailisten? De conclusie luidt dat er zeker voordelen zijn, maar dat deze in de praktijk nog onvoldoende worden benut. Naar de mening van de onderzoekers zijn er "weinig voorbeelden te noemen van succesvolle b-to-b marktplaatsen voor detaillisten uit het midden- en kleinbedrijf". Sterker nog, de onderzoekers verwachten dat veel e-marktplaatsen de komende tijd hun poorten zullen sluiten.

Deze conclusies zijn zeker niet nieuw en lijken voor wat betreft de Nederlandse markt op die van eerder onderzoek van Forrester Research . De onderzoekers leggen de oorzaak met name bij het gebrek aan vertrouwen in de voordelen van de technologie bij detaillisten en de lage automatiseringsgraad bij potentiële deelnemers. "Voor het wegnemen van beide bezwaren is tijd nodig, tijd die veel bestaande e-marktplaatsen niet gegund zal worden", luidt de sombere constatering in het rapport.

Toch zijn er ook positieve ontwikkelingen te melden. De onderzoekers onderscheidden drie soorten e-marktplaatsen: marktplaatsen die worden gedomineerd door een klein aantal leveranciers, marktplaatsen waar juist de afnemers domineren, en onafhankelijk marktplaatsen die niet aan één van deze partijen gebonden zijn. Deze laatste soort heeft volgens de onderzoekers de grootste kans om te overleven. Aanbieders en afnemers zijn doorgaans grote multinationals met veel financiële draagkracht en voldoende kennis van de eigen sector. In feite gaat het om concurrenten uit eenzelfde branche die via een elektronische kanaal producten en diensten verhandelen. Voor de detaillist is dit volgens de onderzoekers een zorgelijke ontwikkeling, omdat met de bundeling van inkoop- en verkoopactiviteiten grote machtsblokken ontstaan waartegen moeilijk valt te concurreren.

De twee andere typen marktplaatsen kampen met een gebrek aan vertrouwen bij de deelnemende partijen. Leveranciers zien op tegen de hoge kosten, terwijl afnemers liever traditioneel blijven inkopen bij leveranciers met wie ze een vertrouwensrelatie hebben opgebouwd. Niettemin raadden de onderzoekers kleinere detaillisten aan de ontwikkelingen nauwlettend te volgen en af en toe bij wijze van proef in te stappen. "Als dat maar voorzichtig en met kleine stapjes gebeurt ", luidt het advies.

Deel dit bericht

11 Reacties

Arie Lofstz

Marktplaatsen zijn dood. Er zijn nog wat internet tools die de afhandeling van orders verwerken. Meer is het niet. DWZ Electronic banking/betalen, EDI, etc etc.Dat zijn geen makrtplaatsen, dat zijn dataplatforms.Ik ken geen enkele internet marktplaats die nog leeft.

Aleks Varnica

Alweer zo'n onzinbericht. Dit keer over het concept Marktplaatsen dat niet zou werken op het Internet. Wanneer wordt er eens opgehouden met het aanvoeren van dit non-sense argument voor het mislukken van webprojecten. Het Web leent zich juist uitstekend voor Marktplaatsen, mits deze maar goed en met kennis van zaken worden opgezet. Een goed voorbeeld van een verzamelplaats waar aanbod en vraag elkaar op het web ontmoeten is Gitaarnet.nl. Deze succesvolle site is opgezet door mensen met zowel kennis van Internet als gitaren.

T. Esarac

eBay?

Lofstz

Alexs, Onzin, dat gitaarnetje van je hoeveel wordt daar verdient? Wat wordt er betaald. Dat het een leuke hobby is van een of andere snuiter die ook nog guitaar speelt en leuk kan chatten, ja dat geloof ik wel. Maar hij rijdt niet in een mooie wagen. Tenzij een of andere domme … ook hier weer miljoenen in heeft gestort.Voor een guitaar ga je naar viavia.nl. Of een of andere ilse pagina.Ophouden met deze onzin uitkraaien op internet en weer met de beide voeten op de grond graag.

Hendrik Spee

Het beeld dat marktplaatsen dood zijn, klopt absoluut niet. Dat er een "shake out" plaats vindt klopt, halleluja verhalen zijn dus niet op hun plaats. Er zijn echter voldoende marktplaatsen die dit zullen overleven en ook nu reeds succesvol zijn. Enkele voorbeelden van marktplaatsen zijn die redelijk aan de weg timmeren zijn: – Altra Energy (www.altra.com) – Freemarkets (www.freemarkets.com) – Transora (www.transora.com) – GHX (www.ghx.com) – chemconnect (www.chemconnect.com) Dit zijn maar voorbeelden, zo zijn er meerdere. Sommige van bovengenoemde marktplaatsen maken ook hun cijfers bekend. Freemarkets bijvoorbeeld heeft kwartaalomzetten van meer dan 30 mln dollar behaald in 2001 (=Freemarkets omzet, de omzetwaarde van de verhandelde goederen is hiervan een veelvoud). Bronnen op internet over marktplaatsen zijn o.a.: – http://www.netmarketmakers.comhttp://www.line56.comhttp://www.ecommerceregistry.com Diegene die roept: "Ik ken geen enkele internet marktplaats die nog leeft" weet blijkbaar niet waar hij het over heeft. Met beide voeten op de grond staan betekent voor mij ook zelf de materie kennen en niet zelf onzin uitkraaien.

Twan Goossens

Survival of the fittest!Dat is van toepassing in de natuur maar ook in Business. Een willekeurig voorbeeld. In 1938 waren er in de U.S.A. 2598 bouwers van caravans. Daar zijn er inmiddels 2596 mee gestopt. Alleen de twee die overgebleven zijn zijn succesvol. Zo zijn er veel voorbeelden te bedenken. Met marktplaatsen zal het niet anders gaan. Twan GoossensMediaset FoodWorld

Ido Hurkmans

Ten eerste: met de survival of the fittest opmerking ben ik het helemaal eens. Ten tweede, reactie op de opmerking van Loftsz: Mag ik hieruit opmaken dat jouw stelling is dat: - een gespecialiseerde site (of magazine??) niet werkt?- Dat adverteerders geen behoefte hebben aan een medium met een op hen afgestemde doelgroep?- Dat die doelgroep geen behoefte heeft aan gespecialiseerde informatie en produktgerelateerde zoekmogelijkheden? Mag ik erop wijzen dat een gitarist, na het handjevol advertenties in de viavia in de supermarkt te hebben doorgelezen, een gitaarblad o.a. ook koopt vanwege de pagina's advertenties en, dat als pagina's niet zo kostbaar waren zo'n blaadje helemaal vol zou staan met particulier en zakelijk aanbod van gitaren. resumerend:- De strijd van de survival of the fittest van de ALGEMENE marktplaats is volop bezig. (Ik geef persoonlijk marktplaats.nl meer kans dan viavia.nl)- Daarnaast is er ruimte voor gespecialiseerde "marktplaatsen". Ook daar is trouwens de survival of the fittest in volle gang, kijk maar naar alle prijzenvergelijksites van computeronderdelen.

Ido Hurkmans

Nog even dit:Overigens sluiten de reacties niet echt op het op het artikel aan, er wordt daarin toch duidelijk gesproken over de haalbaarheid van bussiness to bussiness markplaatsen en niet over bussiness to consumer of consumer to consumer !

Robbert Alvarez

Heer Lofstzszs, probeer nou niet te doen alsof (wat jij noemt 'dataplatform' – slechte term) EDI zaligmakend is in deze. Behoorlijk wat EDI-systeemhuizen zijn over de kop: SRC-Caledon, Tie International, Esperanto, WSG, enz. enz. is er een algehele malaise, maar die is niet zichtbaar op veel en vooral gespecialiseerde marktplaatsen. Met beide benen op de grond graag!

Edwin Noordermeer

Als technische bouwer van succesvolle marktplaatsen zoals http://www.fleetselect.nl vind ik Arie erg kort door de bocht. Het is waar dat er erg veel marktplaatsen opgezet zijn door snelle marketing guy's waarbij er niet gekeken is naar het bestaansrecht van die marktplaats. De burn-rate daarvan is vaak ongelovelijk, maar de put is niet oneindig diep. Het bestaanrecht lijkt mij dat je geld gaat verdienen aan het bijelkaar brengen van vraag en aanbod. Beide partijen moeten significant voordeel hebben van het gebruik van je marktplaats. Verstand van de markt waarin je het gaat doen is een keiharde voorwaarde. Keyword is toegevoegde waarde. Lever je beide partijen voldoende toegevoede waarde, dan hebben vrager en aanbieder daar geld voor over. Het business model om het jouw verdiensten vervolgens te cashen moet ook goed zijn. Geld verdienen uit banners is wel erg kort door de bocht. Marktplaatsen hebben bestaansrecht. Er zijn goed werkende voorbeelden. Ze zijn bekend binnen de branche want ze bieden voordeel aan de gebruikers. Ze hoeven geen geld te verbranden aan het genereren van publiciteit, want succes verteld zich snel rond.

pavlov

E marktplaatsen -sec als IT oplossing – werken natuurlijk niet, ook al wil je er met alle goede wil van de wereld in geloven. Het blijven beurzen, en de kwaliteit van een beurs wordt niet bepaald door de applicatie, maar door het aanwezige aanbod en de daaruitvolgende vraag. De mooiste applicatie zal beide niet vanzelfsprekend tot gevolg hebben. Dus moet je als marktplaats zorgen dat je aanbieders en afnemers hebt, en dat heeft meer met marketing dan met it te maken. En laten it-ers in de regel nou net van marktwerking weinig afweten. En marketeers weinig van it. Aldus is het falen verklaard. Verder: de markten opereren zonder marktplaatsen eigenlijk best goed: waarom de eindeloos naieve verwachting dat de markt zomaar gaat toenemen dankzij slimme toepassingen. Hoogstens boeken we wat kostenvoordelen, wat snelheid, wat verschuiving van omzet: maar markttoename ? Waarom, het ging toch goed ? Aldus is het falen weer verklaard. U drinkt een pak melk per week, leidt de beste campagne dan lineair tot een verdubbeling ? Veel sites, marktplaatsen en it-oplossingen gaan er van uit, maar u weet wel beter…. Verder: is er wel behoefte aan marktplaatsen aan de leverancierskant ? Het gaat toch best goed ? EDI, procurement, koppeling van ERP systemen…als je dagelijks je spullen hebt, is er toch geen behoefte om het beter te willen ? Of bestelt u zondagavond in uw favoriete cafetaria graag een a point maigret de canard, omdat dat toevallig kan ? Ik denk dat dit onbegrip van markten de roi van veel concepten nadelig heeft beinvloed. Aldus…. Is er dan helemaal geen plek voor marktplaatsen ? Natuurlijk wel. Alle gaten die niet goed worden opgevuld door de traditionele aanbieders in een markt, kunnen worden opgevuld door slimme oplossingen. Die gaan echter verder dan "wat" IT, "wat" webmarketing of "wat" fulfillment. Ik verwacht dat er een nieuwe markt zal ontstaan voor aanbieders die dat probleem van kop tot staart kunnen oplossen. en ik kan dat ….

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond