Deel dit artikel
-

E-sigaret: geen zaak tegen Google, wel tegen minister

Te elfder ure heeft De SlimmeSigaret het kort geding tegen Google toch ingetrokken. Maar maandag dient een ander geding, van E-Smoking. Die vond het reclameverbod op de elektrische sigaret ook een onheuse inperking van e-commerce.

De Helmondse ondernemer Francois van Hintum heeft het kort geding met zijn bedrijf De SlimmeSigaret tegen Google vrijdagmorgen toch ingetrokken. Het zou dienen om 13.30 uur in Amsterdam.

Twee dagen eerder liet hij Emerce nog met een serie argumenten weten dat hij Google wel eens mores wilde leren, vooral met omgangsregels met haar klanten. Was het toch bluf en wilde Van Hintum ongestoord aan het carnaval beginnen?

"M’n advocaat zag het niet meer zo zitten. Deze zaak was gewoonweg niet te winnen volgens hem. Hij wilde geen zaak aangaan waarmee hij tevoren al als verliezer uit de strijd zou komen. Dat vond ik jammer maar ik kan hem niet verplichten. Ik had de zaak graag gedaan", zegt Van Hintum

Google weigert reclame te plaatsen voor de elektrische sigaretten en Van Himtum vond dat verbod belachelijk en, vooral, slecht onderbouwd door Google. Maar het besluit van minister Ab Klink vorige week om reclame voor de e-sigaretten te verbieden kwam voor Google als geroepen.

Overigens: ook al had Google het kort geding verloren dan was dat natuurlijk pure winst geweest voor de reclame- en zoekmachine: het had heel wat reclameverkoop tegemoet kunnen zien voor deze nieuwe sigaretten die voornamelijk door kleine partijen via internet worden verkocht.

Die verkoop mag uiteindelijk doorgang vinden. Afgelopen week onstond daarover verwarring. Van Hintum zei hij begreep dat online verkoop is toegestaan. Dat zei ook de woordvoerder van de Inspectie Gezondheidszorg in Utrecht tegen Emerce.

Daarop reageerde Jarno Jacobs van E-Smoking in Den Haag. Want zijn bron bij de inspectie had verteld dat elke online presentatie ook promotie is, en dus e-commerce niet toegestaan is.

E-Smoking nam wederom contact op met de Inspectie: "Zij overlegden intern over de online verkoop en zeiden daarop dat die toegestaan is. Daarmee kwam ze tegemoet aan een punt van ons kort geding: wij zijn van mening dat een webwinkel geen reclamemiddel is, maar een platform voor verkoop van het product. Dit betekent overigens niet dat het aankomende kort geding van de baan is."

Maandag om 14.00 dient het geding bij de rechtbank te Den Haag. In de dagvaarding worden, zoals verwacht, de argumenten onder het besluit van minister Klink en de Inspectie, aangevallen.

We mogen verkopen en geen reclame mogen maken is niet conform de wet. Elk geneesmiddel dient ingevolge de Geneesmiddelenwet bij de Commissie Beoordeling Geneesmiddelenhet (CBG) te worden aangemeld, waarna het pas verkocht mag worden. De elektrische sigaret is per decreet van Klink vrijgesteld van die plicht tot de Europese Commissie zich heeft uitgesproken.

Dus staat niet vast dat er sprake is van een geneesmiddel. Ook volgens de Geneesmiddelenwet is er volgens E-smoking geen aanbod van een geneesmiddel want het heeft geen enkel geneeskundig effect. Ook heeft het, anders dan nicotinepleisters, niet tot doel dat de klant zal stoppen met roken. Hij moet juist blijven paffen, want anders verkopen de e-sigarettenhandelaren niets meer.

Als het dan toch een geneesmiddel is dan is het gezien de vrije verkoop kennelijk, net als aspirine etc., een zogenaamd ‘AV-geneesmiddel’. Volgens de Geneesmiddelenwet mag je daar vrij reclame voor maken.

Google schippert, zo blijkt, met de voorwqaarden die internationaal verschillen: zoeken op aspirine op Google.nl levert reclame op, maar bij Google.com niet. En bij Google.com zoeken op nicotinepleisters brengt ook reclame mee.

Deel dit bericht

2 Reacties

wwwesigaretshopnl

Bij ons steeds te koop http://www.e-sigaret-shop.nl

Roy

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond