Deel dit artikel
-

eBay begint EU-verzet tegen grootmacht fabrikanten

eBay begint in een heel Europa een handtekeningenactie om oneerlijke handelspraktijken van fabrikanten en producenten tegen te gaan. In Nederland slaagde de NMa er onlangs niet in een vuist te maken tegen dit soort oneerlijke handelspraktijken.

Zojuist verzond eBay aan zijn miljoenen Europese gebruikers een verzoek om een online petitie te tekenen.

Het bedrijf legt uit: “Ondergetekenden maken bezwaar tegen de pogingen die sommige merkeigenaren en fabrikanten ondernemen om de verkoop en wederverkoop van hun producten via het Internet op oneerlijke wijze te beperken. 

Deze merkeigenaren blokkeren steeds vaker de verkoop van luxeobjecten en ook van alledaagse objecten zoals kinderspeelgoed, elektronische apparatuur, grasmaaiers en kinderwagens, of deze nu nieuw, tweedehands, echt of vervalst zijn”.

Deze actie dient niet enkel het belang van de Europese consument, maar ook een principieel belang voor eBay. Enkele producenten gaven miljoenen euro’s uit om te voorkomen dat er überhaupt online in hun artikelen wordt gehandeld.

Het Franse modehuis LVMH dwong vorig jaar bijvoorbeeld voor de Franse rechter af dat eBay vooraf moet controlen óf een aangeboden item niet nep is én of de fabrikant vooraf geschreven toestemming heeft gegeven om het item via dat betreffende verkoopkanaal aan te bieden.

L’Oreal is een ander bedrijf met wie eBay een verleden in de rechtzalen heeft over dit thema.

In Nederland deed de Nederlandse Mededinginsautoriteit afgelopen maanden een vooronderzoek naar vergelijkbare marktverstorende handelingen. Thuiswinkel.org had de NMa er op gewezen dat er tientallen van zijn leden door producenten worden gedwongen om bepaalde minimum verkoopprijzen te hanteren. Wie daarvan afwijkt, loopt het risico zijn contract te verliezen. De consument is de dupe van dit soort praktijken, omdat hij prijzen betaalt die niet door pure marktwerking tot stand komen.

De NMa wist echter niet voldoende hard bewijs te verzamelen om vervolgacties op te zetten.

De woordvoerster van eBay zegt dat de actie enkele maanden loopt, ook bij de Zweedse dochter Tradera. De handtekeningen worden aangeboden aan de Europese Commissie of aan individuele lidstaten, "aan de instanties die wetten en regels kunnen aanpassen".

Foto: moomoo (cc)

Deel dit bericht

1 Reactie

Arthur

eBay heeft een beetje boter op het hoofd. Zij zijn hoofdschuldige ongeveer aan de online handel in fake artikelen en hebben daar heel lang nauwelijks tegen opgetreden. Op eBay zelf valt het nog mee, maar op marktplaats bijv is de handel in fake artikelen in sommige categorien groter dan echt. Mij verbaast het niet dat fabrikanten dus tegenmaatregelen nemen.  Zoek voor de grap eens op "Omega"op marktplaats en kijk bij de horloges. Splinternieuwe Omega's voor 55 euro…. En als je Marktplaats hier op wijst, krijg je geen reactie, of uiteindelijk de reactie dat er niet bij staat dat het replica's zijn en dus marktplaats dat niet kan beoordelen…Deze horloge's kosten offline bij een juwelier minimaal 2000 euro… Als ik Omega was, of welk merk dan ook, dan zou ik eBay ook aanpakken. eBay zou eerst eens moeten kijken hoe ze zelf kunnen bijdragen aan een eerlijke markt, voordat men met petities anderen op de vingers gaat tikken.

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond