Deel dit artikel
-

eBay koopt 2dehands.be en .nl

Het Amsterdamse internetbureau TTY verkoopt zijn Belgische sites 2dehands.be en 2ememain.be aan eBay. De Amerikanen herhalen de truc die ze in Nederland met Marktplaats.nl uithaalden: koop het als je het zelf niet kunt bouwen. 

Dat maakte eBay vanochtend bekend.

Hoeveel geld met de overname is gemoeid, is niet bekend. De Vlaamse en Waalse tweedehandssites hebben een gezamenlijk bereik van 5,5 miljoen unieke bezoekers per maand. Daarmee zijn ze marktleider. Toen eBay in 2004 Marktplaats.nl kocht, betaalde het daarvoor 225 miljoen dollar. Dat gebeurde pas nadat toenmalig topvrouw Meg Whitman hoogstpersoonlijk een kijkje was gaan nemen in de Noordoostpolder.

Update 14:46 uur: In tegenstelling tot wat we eerder berichten maken ook 2dehands.nl en secondemain.fr deel uit van de transactie. 

Een vertegenwoordiger van TTY, ook de directie niet, was zojuist telefonisch in de gelegenheid om toelichting te geven op de overname.

De Belgische tweedehandssites (Vlaams: ‘zoekertjes’) worden ondergebracht bij eBay Classifieds. Dat is de afdeling waar ook de andere sites met rubrieksadvertenties onder vallen. Dat is binnen het e-commercebedrijf een aparte tak.

De kaarten in België in dit mediasegment zijn nu verdeeld tussen twee grote internationale spelers: Schibsted uit Noorwegen en eBay uit Amerika. OLX heeft ook een Belgische site, maar dat richt zich internationaal meer op de opkomende landen. Schibsted kreeg in 2008 een stevige voet aan de grond bij onze zuiderburen toen het Kapaza overnam, ook een grote lokale site die zijn oorsprong had in Nederland (Utrecht).

Marktplaats.nl heeft zich onder de vleugels van eBay ontwikkeld van een site met overwegend tweedehands spullen in kanaal waar handelaren ook veel nieuwe items aanbieden en MKB-ondernemers hun diensten. Daarnaast is het een mediabestemming geworden met technisch verfijnde targetingmogelijkheden voor adverteerders. Zij kunnen, zoals dat heet, ‘adverteren in een context van gebruikers met hoge aankoopintentie’.

EBay zegt fors te zullen investeren in de optimalisatie van het mobiele kanaal van zijn nieuw verworven dochter.

TTY-directeur Maarten Beucker Andreae: “Sinds september zijn we in gesprek met verscheidene partijen geweest. 2dehands was in België nog de enige zelfstandige partij. De anderen zijn in handen van grote concerns die grote budgetten kunnen vrijmaken. Met eBay hadden we veruit de beste klik qua visie op hoe het product zich moet ontwikkelen.”

Michiel van Deursen blijft voorlopig betrokken bij 2dehands in België.

Beucker Andreae: “Hoe nu verder? We blijven ons met TTY richten op de Nederlandse internetwereld. Seed-financiers doen vrij weinig en wij willen die rol blijven innemen. Dat gaat nu trouwens wat makkelijker.” Enkele voorbeelden van zijn projecten zijn: Searcle.com, EU1.tv, Adgoji.com en binnenkort Djukeit.com.

Foto: FaceMePLS (cc)

Deel dit bericht

11 Reacties

A.Jans

Ja tweedehands markten zijn veel gebruikt en hebben veel waarde. Op dit vlak zijn er vele generiek maar ook specifieke platforms zoals http://www.marktplaats.nl (generiek), http://www.usedsoftware.eu (specifiek), http://www.tweedehands.nl (generiek), http://www.usedrouter.eu (specifiek).

Rob Bogaers

Goed gedaan Maarten en Michiel, plus het gehele team in Amsterdam.

R. Jennekens

Slim bedrijf met oog voor detail, in 2011 hebben ze de domeinen tweedehans.be en tweedehand.be overgenomen om de traffic leak te minimaliseren.

Valerie

Zouden ze ook geïnteresseerd zijn in Zuid Amerika? 🙂

Erwin Boogert

Kan ik niet helemaal inschatten, maar het ligt wel voor de hand. Het is immers een bedrijf dat over de hele wereld werkt. In China lukte het eerst niet en nu gaan ze in de herkansing met Tencent. In Zuid-Amerika wonen ook best veel mensen en de regio staat in de belangstelling bij veel andere grote bedrijven. OLX en MercadoLibre zijn in ZA gevestigde aanbieders van handelssites. Ken jij andere van formaat? Buiten Suriname dan, want die heb je net op de kaart gezet.

Valerie

@Erwin Ik ken er een uit Amsterdam die het in brazilie probeert

Valerie

Kapaza was trouwens ook o.a. door een paar Hollanders in elkaar gezet.

Ruud Stelder

Proficiat Maarten!

Hans Voorn

Gefeliciteerd Maarten en Michiel!

Ismael

Ben altijd wel benieuwd wat voor bedragen hier in omgaan qua overname:). Dat krijgen we waarschijnlijk nooit te weten helaas.

Michael Tanret

Proficiat, verdiend.

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond