Deel dit artikel
-

eBay voor waardepapieren krijgt zak met geld

Een groep investerende internetondernemers, verenigd in Peak Capital, neemt een minderheidsbelang in Nederlandsche Participatie Exchange (NPEX), een soort eBay voor waardepapieren.

Certificaten die moeilijk te verhandelen zijn, kunnen op NPEX online aangeboden worden. NPEX heeft met de juiste vergunningen voor elkaar gekregen dat er nu bijvoorbeeld vastgoed effecten op de site geplaatst kunnen worden.

De zak met geld komt uit het fonds Peak Capital II. Hoerveel er is geïnvesteerd wordt niet vrijgegeven, maar dit fonds is 5 miljoen euro groot en gaat voor 10 participaties. Dat zou betekenen dat een gemiddelde investering uitkomt op een half miljoen.

In eerste instantie was het alleen mogelijk om vastgoed effecten te verhandelen via het platform van NPEX. Inmiddels worden ook niet-vastgoedproducten op het platform aangeboden als closed-end beleggingsfondsen. Naast een gangbare cashflowverbetering wordt de investering gebruikt om meerdere assets op het platform aan te bieden. Het geld zal grotendeels naar de technische verbeteringen gaan die hiervoor nodig zijn.

Meer waardepapieren

NPEX is door drie ondernemers opgericht. Waaronder een jurist en de oprichter van Fundix, waar fondsen gekocht kunnen worden. Na de  vastgoed effecten en beleggingsfondsen komen er meer waardepapieren bij. Hein Siemerink een van de partners en directeur van Peak Capital: “Er zijn meerdere gesprekken gaande met verschillende partijen. De oprichters hebben er voor gekozen om met vastgoed te beginnen, dat is een grote markt. Al hebben ze de pech gehad dat in 2008 de markt volledig op zijn gat kwam te liggen.”

Uiteindelijk is het zaak dat hele spectrum aan waardepapieren aan te bieden. Hierbij valt te denken aan private equity-papieren, scheepvaart cv’s of certificaten van corporaties.

Vergunning

Het was tot nog toe niet eerder mogelijk dit soort papieren online te verhandelen. Vier partijen, De fiscus, het ministerie van Financiën, de Autoriteit Financiële Markten en De Nederlandsche Bank hebben hun goedkeuring gegeven aan NPEX. Het heeft de oprichters bijna een jaar gekost om de vergunningen rond te krijgen en het platform te bouwen.

Peak Capital investeert in technologische bedrijven, veelal internetgerelateerd. Siemerink: “Dit zit meer in de financiële wereld, maar we vonden het innovatief genoeg om binnen onze focus te vallen.”

Probleem

Siemerink heeft vertrouwen in het bedrijf. “Het lost namelijk een probleem op. Ze beginnen met het aanbieden van vastgoed effecten. Daar komt nog meer bij. Op dit moment hebben 60.000 beleggers in Nederland vastgoed effecten. Als een belegeer instapt, dan moeten ze 7 tot 10 jaar wachten tot het afloopt. Nu is het makkelijk om er eerder van af te komen. Ze kunnen op dit platform voortijdig de effecten aanbieden.”

Hoe groot het minderheidsbelang is, dat geeft Peak Capital ook niet vrij. “Het belang is voldoende groot dat het door De Nederlandsche Bank goedgekeurd moest worden”, aldus Siemerink.

Peak Capital opende in juli dit jaar een nieuw fonds. Toen werd gezegd dat binnen enkele maanden de eerste 3 investeringen gepland stonden. Siemerink geeft aan dat er nog enkele ondernemingen in de ‘onderzoeksfase zitten’. “Ik kan alleen nog niet zeggen welke dat zijn of beloven dat deze investeringen voor eind december rond zijn.”

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond