Deel dit artikel
-

eBusiness ranking: KPN wint, Tie verliest

Volgens een onderzoek dat gedaan is door Fred Akkerma van Managersonline.nl en auteur voor het e-zine M@n@gement , is de KPN het meest succesvolle beursgenoteerde internetbedrijf van Nederland.

In het onderzoek werden alle Nederlandse Internet-, media- en technologiebedrijven met een beursnotering bekeken op EBITDA (winst vóór aftrek van interest, belastingen, afschrijving en activering), investeringskracht en beurskoers.

Volgens Akkerma is er sprake geweest van een soort natuurlijke selectie: 'Na de ups en downs van de afgelopen twee jaar zijn de echt goede bedrijven in de Internet-, Media- en Technologiebranche boven komen drijven. Nu de gekte voorbij is, is het goed de balans eens op te maken.'

Akkerma ziet in de ranking een indicator van de winstgevendheid van de e-business bedrijven. Op de eerste plaats komt de KPN. Vervolgens komen ASML, CMG, ICT, Cap Gemini, VNU en Devote in beeld. De achtste tot en met tiende plaats worden bezet door respectievelijk Reed-Elsevier, Telegraaf en Exact. De drie verliezers die Akkerma noemt zijn Baan Company, Tie Holding en World Online.

Is de vergelijking tussen in verschillende markten actief zijnde bedrijven eigenlijk wel reeel? Is het geen appels met peren vergelijken?
Akkerma: "Daar heb ik zelf in het begin ook lang over zitten twijfelen, maar ik ben tot de conclusie gekomen dat het best kan. Als je naar de markt en de groei kijkt, dan zie je dat de verschillende bedrijven zich toch min of meer presenteren op dezelfde gebieden en ik heb geconstateerd dat de streefrichting van deze bedrijven vaak naar content neigt. Je kunt de top-10 ook anders bekijken: het zou helemaal niet raar zijn als een aantal van deze bedrijven eens met elkaar zou gaan praten over een samenwerking."

De KPN blinkt volgens het onderzoek uit op de mobiele markt, waar het nog altijd marktleider is en bovendien stevig uitbreidde naar Oost-Europa en Duitsland. Ook wordt in het rapport de beursgang van joint venture KPNQwest genoemd als opsteker voor Nederlandse telecom operator. Akkerma noemt KPN de nummer drie qua marktpotentie in Europa. ASML komt in het onderzoek sterk uit de bus als wereldwijde grote speler op de microlithografie-markt (chiptechnologie) en CMG wordt beloond met een derde plaats voor haar ontwikkelingen in de SMS-technologie. Vorig jaar steeg de beurskoers van CMG maar liefst 300 procent.

Dat Baan Company (1) en World Online (3) tot de verliezers van nu worden gerekend zal niet iedereen verbazen. Maar dat Akkerma denkt dat Tie Holding de tweede plaats onder de verliezers verdient, heeft uitleg nodig. Akkerma argumenteert dat Tie veel te duur naar de beurs is gebracht en dat het nu nog maar een kwart van de introductiekoers opbrengt. Daarnaast merkt hij op dat op de e-commerce softwaremarkt grote spelers als Oracle de dienst uitmaken en daaruit is te concluderen dat er geen eer te behalen is voor nieuwe bedrijven.

Newconomy wordt wel getipt als een veelbelovende onderneming in het onderzoek. Newconomy heeft een aandeel in Tie Holding.
Akkerma: "Dat is gewoon een misser geweest van Newconomy. Dat kan gebeuren. Het is natuurlijk een riskante operatie wat ze doen, maar ze hebben ook veel goede bedrijven. Ilse bijvoorbeeld is een goede deal voor Newconomy. Het is slim dat ze de portefeuille gespreid hebben en ze denken goed na: ze hebben veel belangen zitten in de contentindustrie en drukbezochte sites. Het is sowieso knap dat ze in zo'n slechte beursperiode (World Online) toch een goede introductie voor elkaar hebben gekregen."

Deel dit bericht

16 Reacties

Fred Akkerma

Correctie ten aanzien van Tie Holding. Dit bedrijf is niet zozeer te duur naar de beurs gebracht, maar schoot na de introductie naar zo'n 50 Euro en is thans daarvan nog een kwart waard. Verder is de koers van CMG niet met 300%, maar met circa 200% gestegen in 1999.

PIm Hutjens

Bij dit artikel trof ik maar liefst 5 advertenties (in drie formaten) aan van Euroclix. Lijkt me rijkelijk veel. Lang leve de stopper zullen we maar zeggen … Pim Hutjens

Jeroen Bertrams

Op zich een leuk onderzoek. Echter, Tie staat niet onder zijn uitgiftekoers, maar 20% erboven. Sterker nog, Tie heeft nog nooit onder zijn uitgiftekoers gestaan, zoals wordt gesteld. KPN winnaar? De schrijver van het artikel is recruiter bij KPN. Is dat wel geheel onafhankelijk? Jeroen BertramsKnowledgeCrew.com

Fred Akkerma

Reactie op Jeroen Bertrams. De Top 10 E-bedrijven is samengesteld op basis van objectieve criteria. Bij de ranking spelen subjectieve oordelen geen enkele rol. Daarbij zou de redactie van M@n@gement het artikel nooit hebben geplaatst, als zij vermoedden dat de lijst persoonlijk gekleurd zou zijn. Maar dat ik bij de nummer 1 van de lijst werk, is natuurlijk wel leuk (en aan te raden :-))

Ben

U zult wel helderziende zijn maar nu zit U er langs met Tie Holding let maar eens op wat dit fonds nog in petto heeft en dan zult U toch Uw woorden moeten terug draaien Tevens is dit fonds een aanrader als je dit jaar nog een paar centen wilt verdienen.

Ton Smit

Hoe kun je nu "Internet-bedrijven" vergelijken als niet eerst duidelijk maakt wat je met "Internet-bedrijf" bedoelt. Wat zijn nou in hemelsnaam de gemeenschappelijke kenmerken van Baan, KPN, WorldOnline CMG en Tie Holding? Ja, ze doen allemaal o.a. iets met computers. Dat klopt. Appels vergelijken met peren? Appels vergelijken met olifanten!Gewoon overbodige apekool. Wat een onderzoek!

Maurice de Hond

Bij de argumentatie over het zwakker oordeel over TIE meldt Akkema dat TIE veel te duur naar de beurs is gegaan en inmiddels nog maar een kwart waard is van de IPO koers.In werkelijkheid is TIE op 2 maart jl. naar de beurs gegaan voor 10 Euro.De koers liep daarna sterk op (bijna 50 euro) en inmiddels beweegt de koers zich boven de 12 euro. Nog steeds 20% meer dan de IPO koers. Het is triest dat op basis van deze verkeerde aannames Akkema TIE in haar lijstje van verliezers zet en eMerce en andere media dat groot meenemen (zelfs in de kop van het artikel). Dat Akkema vervolgens vindt dat Newconomy het slecht heeft gedaan met TIE is nog een voorbeeld van slecht met informatie omgaan. We hebben publiek meegedeeld dat we 2 miljoen gulden in TIE hebben gestoken in juni vorig jaar. Inmiddels zijn die aandelen meer dan 25 miljoen gulden waard! Een rendement van meer dan 1000% in een jaar lijkt me geen "misser" te zijn. Je vraagt je dan wel af wat de kwaliteit is van de rest van de oordelen!! Maurice de Hond

Non-anoniem

Sinds wanneer is KPN een 'internetbedrijf' ?En wanneer is een zgn. internetbedrijf dan succesvol ? Het belangrijkste is dat een bedrijf zich langer dan 2 jaar weet te handhaven binnen de nieuwe economie. En uiteraard niet wie het snelst naar de beurs gaat, of wie het snelst zijn of haar aandelen het sterkst ziet stijgen. Internet is in Nederland pas in de pubertijd, de acne is hooguit aan afnemen.Het houdt dus ook in dat (Nederlandse) bedrijven die actief zijn op of met het internet nooit in een volwassen stadium kunnen zijn. Correct me if I am wrong. Een verworven status in de oude economie geldt niet in de nieuwe economie.Nee. Nieuwe ronde nieuwe kansen. En wie echt succesvol zijn op het internet valt pas over een x aantal jaren te zeggen. Dus een Top-10 van 'beste'internetbedrijven kunnen met een karrevracht zout genomen worden. Grt, Non-Anoniem

Guido

Geheel in trant met de vorige ´reageerders´ moet ik ook concluderen dat dit onderzoek in het rijtje van ´kulonderzoeken´ kan worden geplaatst. -ten eerste de onafhankelijkheid,-ten tweede het feit dat men appels met peren vergelijkt-ten derde dat met onjuiste cijfers vergelijkt Dat is dus het nadeel van internet, alles wordt maar geplaatst zonder dat er een goede controle wordt uitgevoerd op de juistheid van de gegevens.

Fred Akkerma

Korte reactie op de voorgaande reacties. - De Top 10 E-bedrijven is niet de Top 10 Internetbedrijven. E-business beperkt zich niet tot internet, maar strekt zich uit over een veel breder spectrum zoals telecommunicatie, internet, technologie en media. - Bedrijven die electronic business tot hun corebusiness hebben gemaakt en genoteerd zijn aan de Nederlandse beurs zijn onderzocht. Deze zijn in het artikel aangeduid als Internet-Media- en Technologiefondsen. Het past in het traditionele denken om deze bedrijven als appels en peren te zien. In deze Top 10 worden niet -heel traditioneel- branches met elkaar vergeleken, maar bedrijven die gemeenschappelijk hebben dat ze structureel geld willen verdienen aan electronische activiteiten. - KPN is niet alleen een groot internetbedrijf (o.a. Planet Internet, XS4ALL, Het Net, HCCnet); het is een e-bedrijf in vele opzichten. Denk aan wereldwijd IP-verkeer (KPNQwest) ADSL, UMTS en WAP. - Dat Tie Holding niet te duur naar de beurs is gebracht heb ik vroegtijdig in een persoonlijke email aan de heer De Hondt erkend. De fout in het artikel heb ik herstel op Managersonline.nl, een erratum heb ik aangebracht op M@n@gement en ook in reactie op het artikel hierboven heb ik aangeven dat dit een foutieve voorstelling van zaken is. Dat Newconomy een 'misser' zou hebben begaan met Tie heb ik nooit beweerd en is voor rekening van Emerce.nl (ook Newconomy trouwens!). Ik heb Newconomy hoog zitten en dat blijkt ook uit het artikel op Managersonline.nl. Trouwens, is Emerce niet een onderdeel van Newconomy? Dan geeft de sneer van De Hond naar zijn eigen mensen toch wel te denken…

Anton van Elburg

In reactie op de heer Akkerma:- Karim Mostafi, de auteur van bovenstaand artikel, houdt vol dat de heer Akkerma wel degelijk beweerd heeft dat Tie een misser is van Newconomy.- Emerce is een uitgave van Iconomy Publishers. Newconomy heeft geen enkel belang in Iconomy. Anton van Elburghoofdredacteur Emerce

Fred Akkerma

Als Newconomy geen belang heeft in Emerce, vraag ik mij wel af hoe onderstaand persbericht van Newconomy (zie de html-versie van de de Newconomy-site) zich verhoudt tot die onafhankelijke positie. De site van Webwatch.nl leidt rechtstreeks naar Emerce. 16 maart 1999ICOM lanceert vandaag WebWatch, het nieuwe, dagelijkse nieuwsmedium over Internet. WebWatch (www.webwatch.nl) bericht over het laatste Internetnieuws, Inzake.Internet genaamd, en is speciaal ontwikkeld voor managers. Met nieuwsrubrieken, zoals e-commerce, webvertising en Internet in cijfers, en bijlagen in de vorm van een Bookmark Top 100, dossiers en columns, wil ICOM Nederlandse managers informeren over de zakelijke mogelijkheden van snelle ontwikkelingen die zich afspelen op Internet. Door deze combinatie van actueel nieuws en opiniërende bijdragen van Internetexperts wil WebWatch inspiratie leveren zodat gebruikers gefundeerd kunnen anticiperen op de snelle Internetontwikkelingen. De redactie van WebWatch opereert volledig onafhankelijk van ICOM. Verdere bewustwordingRuud Smeets, namens ICOM verantwoordelijk voor de marketingstrategie van WebWatch, over dit initiatief: "WebWatch wordt door ICOM gratis aangeboden en heeft als doel Internetgebruikers op de hoogte te houden van de veranderingen op het gebied van Internettechnologie en de manier waarop nu en in de toekomst zaken gedaan worden door middel van Internet. Ons uitgangspunt is dat WebWatch bij zal dragen aan een verdere bewustwording van de zakelijke kansen van Internet bij het Nederlandse (top)management. WebWatch zal daarom naar onze verwachting zeker ook nieuwe gebruikers aantrekken en een bijdrage leveren aan de verdere ontwikkelingen van Internet in Nederland." InteractieWebWatch beschikt over een uitgebreid netwerk van medewerkers. De redactie bestaat uit zes medewerkers en de eindredactie is in handen van Anton van Elburg. Van Elburg publiceerde over Internet in onder meer Adformatie, Emnet, E/merce en het Tijdschrift voor van Multimedia. Van Elburg: "WebWatch brengt nieuws, trends en ontwikkelingen inzake Internet en zoekt duidelijk de interactie met de gebruiker. Wij willen graag de ervaringen en meningen van onze bezoekers horen en bieden hen de mogelijkheid op elk bericht en elke column te reageren. De reacties worden direct op het net geplaatst. Maar de redactie geeft ook zelf commentaar op de ontwikkelingen en laat daarmee haar visie op dit gebied zien." ICOM, Internet Competence Network N.V., is een, op Amerikaanse leest geschoeide, venture capitalist en high end consultancy maatschappij. Zij bundelt de specialistische expertises van diverse succesvolle en vernieuwende Internetbedrijven in Nederland en coacht deze bedrijven in hun dynamische groeiontwikkeling. ICOM is een initiatief van Maurice de Hond en vier partners, afkomstig van Philips, Aegon, Arthur Andersen en Scoot.

Anton van Elburg

In juli 1999 heeft Iconomy Publishers de site webwatch.nl overgenomen van ICOM (wat nu Newconomy heet), en het blad E/Merce van uitgever IDG Communications. Beide titels zijn toen samengevoegd tot wat Emerce nu is. Hoe verwarrend de naamgeving ook moge zijn: Iconomy (opgericht in 1997) en Newconomy hebben niets met elkaar te maken. De URL webwatch.nl verwijst nog naar Emerce om de Webwatch-lezers van het eerste uur van dienst te zijn.

Reactie

In ieder geval goed om te zien dat de onderzoeker reageert op de vragen en opmerkingen die worden opgeworpen. Maar de geloofwaardigheid van het onderzoek gaat met de dag omlaag. Als je een e-business ranking opstelt en niet weet dat emerce geen relatie meer heeft met newconomy, dan ben je niet echt thuis in de e-wereld. Maar goed, ik denk dat elke ranking de nodige opmerkingen zal ontvangen. Andere opmerking: het onderzoek is misschien op basis van objectieve maatstaven uitgevoerd, maar het vaststellen van die maatstaven zelf is een subjectieve aangelegenheid. Zo is gemakkelijk om bepaalde maatstaven te kiezen die een bepaald bedrijf hoog doen eindigen. Blijft dus altijd subjectief.

Fred Akkerma

In dat geval doet Maurice de Hond er wellicht goed aan zijn Newconomy-site nu en dan eens te updaten.

Fred Akkerma

Ik heb me de laatste dagen verder verdiept in Tie Holding en moet erkennen dat ik met de ranking van dit bedrijf onder de verliezers fout zat – die positie doet geen recht aan de prestaties van het bedrijf. Ik laat dat momenteel corrigeren op de site van M@n@gement. In reactie op 'Reactie' kan ik de subjectiviteit in de keuze van criteria alleen maar bevestigen. Daarom ontvang ik graag reacties en suggesties op die keuze. Dat kan helpen de ranking een volgende keer te verbeteren.

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond