Deel dit artikel
-

EC reageert op ODF-ondersteuning Microsoft

De Europese Commissie volgt de stappen van Microsoft met argusogen. Een dag na de aankondiging van Microsoft om de ondersteuning van documentformaten uit te breiden komt het Europese orgaan al met een reactie.

De beslissing van Microsoft om ODF te ondersteunen in Office kwam voor velen onverwacht. Hoewel de Europese Commissie elke poging naar echte interoperabiliteit toejuicht, wordt deze stap van Microsoft wel verder onderzocht.

Microsoft bracht naar buiten de ondersteuning voor documentformaten in Office 2007 uit te breiden. Met Service Pack 2 (SP2), dat in de eerste helft van volgend jaar uitkomt, kunnen gebruikers onder meer PDF en ODF instellen als standaardformaat.

In het voortdurende antitrustonderzoek waarin de hoofdrol is weggelegd voor Microsoft Office, onderzoekt de EC nu of de aangekondigde ondersteuning van ODF in Office ook echt leidt tot meer interoperabiliteit en meer vrijheid voor de consument om documenten uit te wisselen in de software van hun keuze.

Andere organisaties zijn er ook snel bij om hun wantrouwen openlijk te uiten over de zet van Microsoft. Zo laat de Free Software Foundation Europe op de website van de BBC weten dat het een stap in de juiste richting is, maar dat ze twijfelt over hoe open Microsoft daadwerkelijk zal zijn. Evenals de Open Document Format Alliance, die sceptisch is over de omvang van Microsofts toewijding in dit verhaal.

De documentformaat Office Open XML, ontworpen door Microsoft, werd in maart nog als standaard erkend door internationale standaardenorganisatie ISO. Na een onderzoek van meer dan 14 maanden was de kogel door de kerk. Er werden toen meerdere punten aangehaald om tegen te stemmen. Ook het besluitvormingsproces was niet onomstreden.

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond