Deel dit artikel
-

Eccky nieuwe game Media Republic voor msn-generatie

Media Republic werkt aan een multi-user spel voor de msn-generatie (12 – 21 jaar) dat Eccky heet. Het spel wordt begin volgend jaar gelanceerd en “moet daarna de rest van de wereld gaan veroveren.” Volgens Bas Verhart, de hoogste man van Media Republic, moet Eccky “de Pokemon, Sponge Bob en LaraCroft worden van het onder jongeren immens populaire msn messenger en van het even zo populaire mobieltje.”

Eccky gaat dus ook gedistribueerd worden via msn messenger en de mobiele telefoon. Bedoeling is Eccky via alle operators te verspreiden, maar Telfort dat medesponsor is van Eccky, krijgt bepaalde extra’s. “Het project is onstaan vanuit een brainstormsessie rondom de messenger en social entertainment. Chatten is namelijk een belangrijk onderdeel van de user experience bij Eccky. Vanuit die gedachte zijn we verder gaan ontwikkelen. Vanaf het moment dat we echt wisten wat we met echt Eccky wilden, zijn we het concept ook gaan uitwerken. Dat is vanaf maart dit jaar geweest. We zijn begonnen met gemiddeld 20 man, maar inmiddels iedereen op dit tot nu toe zorgvuldig geheim gehouden project,” legt Verhart uit.

Projectleider van Eccky is Yme Bosma van Media Republic. Volgens hem zal geen enkele Eccky straks hetzelfde zijn. “Eccky begint als een embryo maar doorloopt in 18 dagen de tijd van de geboorte tot het 18e levensjaar. Wat Eccky onder meer zo bijzonder maakt, is dat iedere Eccky een virtueel karakter is met unieke kenmerken (zowel qua uiterlijk als qua karakter). De gebruikers bepalen voor een deel ook hoe hun Eccky eruit komt te zien. Wat dat betreft zijn Eccky’s net mensen en gedragen Eccky’s zich ook als zodanig. We hebben namelijk gebruik gemaakt van kunstmatige levenstechnieken. Dat betekent dat achter iedere Eccky tenminste 160 dynamische variabelen (verschillende kenmerken) zitten. Een Eccky kan bijvoorbeeld honger hebben, van zoet houden, van hippe kleding, etc. etc. Om een Eccky tot leven te wekken moet je iemand uitnodigen. Bijvoorbeeld een vriendinnetje met wie je een Eccky wil maken en verzorgen. In de beta-fase zal Eccky via “invitation only” worden verspreid.

Het “aanschaffen” van een individuele Eccky gaat de gebruiker straks waarschijnlijk 1 a 1 1/2e euro kosten. Uit verder marktonderzoek moet nog blijken wat de gebruiker redelijk vindt en bereid is betalen om een Eccky 18 dagen in leven te houden, zo leggen Verhart en Bosma uit. Media Republic verwacht dat omdat het om jongeren gaat dat met name afrekenen per sms straks populair zal worden. Het is echter niet de enige manier om af te rekenen als je een Eccky wil aanschaffen. “In principe is het zo dat we alle betalingsmethoden willen bieden. Zo kunnen gebruikers ook een eenmalige machtiging gebruiken of per acceptgiro afrekenen,” aldus Verhart.

Het betalen houdt niet op bij het aanschaffen van een enkele Eccky. Wie zijn Eccky extra wil verwennen kan extra credits zodat hem in zijn virtuele leven niets ontbreekt. Ook zal binnen de Eccky omgeving gedaan worden aan in-game advertising. In de virtuele omgeving waarbinnen Eccky zich beweegt zullen relevante reclame-uitingen te zien zijn. “Gaat Eccky naar een cafe dan zou er bijvoorbeeld een uithangbord met bijvoorbeeld een Cola-merk te zien kunnen zijn. In de garderobe van Eccky zou bijvoorbeeld een poster van Hennes en Mauritz kunnen hangen.” Wie de partners worden van Media Republic is echter nog niet duidelijk. “Aangezien we in onderhandeling zijn met een aantal partijen kunnen we daar nu nog niets over loslaten,” zegt Verhart.

Eccky doet in zekere zin denken aan reeds beproefde concepten als virtueel huisdier Tamagotchi en aan Habbo Hotel. Dat geven de makers ook direct toe. “Er zijn ongetwijfeld raakvlakken, maar Eccky gaat veel verder. Er is sprake van sociale interactie (verkeer dat twee kanten opgaat, redactie) en van een bepaalde dynamiek. Zo’n Tamagotchi blijft toch redelijk statisch en opereert uiteindelijk niet vanuit een geheel virtuele en mobiele omgeving. Dat doet Eccky natuurlijk wel.”

Eccky is toe te voegen aan de buddylijst in msn messenger. En kan op die manier ook om aandacht vragen van de gebruikers. “Chat is zoals ik al eerder zei nu eenmaal een belangrijk onderdeel van de user-experience,” vervolgt Verhart. Bedoeling is om Eccky begin volgend jaar te lanceren. Dat zal in eerste instantie , maar daarna moet Eccky al snel de rest van de wereld gaan veroveren.

“We hebben Eccky eerst aan msn in Nederland laten zien, daar waren ze zo enthousiast dat we het concept al snel in Redmond in Amerika moesten laten zien. Het is nu dus ook zo dat we Eccky ontwikkelen in nauwe samenwerking met Micosoft. Een volgende logische stap zou zijn dat we Eccky ook in het Engels of het Spaans kunnen laten spreken. Vanaf het moment dat dat kan, kunnen we Eccky in andere taalgebieden gaan lanceren,” aldus Bosma en Verhart.

Deel dit bericht

32 Reacties

Yuri van Geest

Super concept! Zonder twijfel een groots succes in wording. Combineert vele trends. Staaltje edutainment waarin what-if scenario's (die we nu ook zoveel op TV zien) wellicht verder commercieel kunnen worden geexploiteerd. Ik kan mij voorstellen dat 1 paar graag meerdere (unieke) Ecckies zou willen maken (zoals in een doorsnee gezin ;-)). Misschien een idee om 'herhaalaankopen' via SMS, e-mail en IM te stimuleren? En andere suggestie is om na een aantal maanden van Eccky de database goed te analyseren op het gebied van de DNA quiz per deelnemer. Misschien ala Amazon's recommendation engine dan vreemde deelnemers met soortgelijke profielen aan elkaar koppelen in een dating concept (of via dating partners)? Dat zou je kunnen voorstellen per IM, SMS of e-mail. Zo stimuleer je nog meer herhaalaankopen van Eccky. En het houdt de 'buzz' hoog.  Ik merk nu al dat de 'mileage' van Eccky erg groot kan zijn. Het idee en het platform zijn zeer extensible.  Nederland mag trots zijn op een dergelijke innovatie!!  

Carl Mangold

"Chatten is namelijk een belangrijk onderdeel van de user experience bij Eccky", lees ik. Maar bij deze uitspraak blijft 't artikel helaas al steken. Kan iemand mij uitleggen wat precies de rol van Eccky wordt in het chat-verkeer tussen verschillende MSN-ners?

jan

nou, ik denk meer in de zin dat Eccky zelf ook zal kunnen chatten

Adriaan Mol

@Carl Mangold: Stel je hebt Eccky samen met liefdesvriendin in je MSN lijst staat, dan kun je Eccky bijvoorbeeld dingen leren zeggen tegen je vriendin wanneer jij niet online bent. Bijvoorbeeld "Carl vind Truusje lief". Kortom, het gaat veel verder dan een AI die verschillende emoties heeft of honger krijgt.

Carl Mangold

Ik merk – aan reacties in m'n e-mailbox – dat mijn vraag niet duidelijk genoeg is. Vandaar deze nieuwe poging: Als persoon A met persoon B aan het chatten is, wat is dan IN DEZE INTERACTIE de rol van Eccky?  (En als persoon A met persoon C chat, wat dan? En wat als de personen A, B en C allemaal met elkaar aan het chatten zijn?)   

bassie

Ja Mediarepublic blinkt weer uit in nietszeggende concepten. Denk dat ze minder moeten blowen. Alles draait dus om pubers die geld betalen om naar een virtuele primaat te koekeloeren. D-generatie!!!!!!!!PS ik zal criticasters om mijn reactie alvast de wind uit de zeilen halen; bla bla bla azijnpis bla bla hoofd boven het maaiveld bla bla bla beterweter bla bla bla

Brenda Koeken

Carl: het lijkt me ondoenlijk om iets digitaals zo pienter te maken dat hij zich in een conversatie gaat mengen. Daarnaast hoop ik eigenlijk ook niet dat hij dat gaat doen, lijkt me zeer irritant. Misschien gaat hij interessante informatie uit dat gesprek dan wel doorsluizen naar anderen in je MSN lijst! Ja, het lijkt wel of de mogelijkheden voor dit concept eindeloos zijn. Wat te denken van een eigen gezinnetje, je eigen hoofd op zijn of haar shirtje en een eccky die leuke linkjes naar je doorstuurt! Binnenkort wellicht ook de versiertruck nummer 1 in de kroeg: 'eccky leggen?' bijzonder concept, verwacht er veel van.

stephanie

wanneer komt dit nou uit dan?

Paul

officiële lancering dinsdag 6 september. get ready for the real thing!

stephanie

nou hoi hoi, ik heb dus zo'n eccky aangeschaft haha met een vriend van mehet geen wat ik zou willen is dat zijn woordenschat groter wordt, hij valt nu nog veel in herhaling, en zegt vaker dezelfde dingen of geeft antwoorden wat nergens op slaat..zo zei hij tegen me dat die de politie had gebeld, vraag je waarom zegt die ja dat zou je wel willen weten he daarna zeg ik van ja eigenlijk wel en begint die gewoon wat doms te zeggen. voor mij is dit in ieder geval de laatste geweest. vind het niet erg leuk zo.groetjes een 19-jarig meisje uit limburg

Anonymous

Eh ja, Hier zitten toch geen echte enge mannetjes achter,… toch?!  …… 

Karel

Ik heb dus ook een eckky gebouwd.. viel behoorlijk tegen.De AI is namelijk redelijk beperkt en via MSN valt er weinig tot niets te doen. Alles speelt zich alsnog af in een aparte game… jammer. Had echt op iets nieuws via een chatbot gehoopt. Dit wordt nu veel te weinig benut. Back to the drawing board dus jongens!

Yme Bosma

@ Stephabie & Karel Jullie punten zijn inderdaad terecht, dit is ook de voornaamste reden waarom Eccky 3 weken geleden in BETA gelanceerd is. Om de AI/chatbot goed af te maken hebben we input van echte gebruikers nodig. De (nu al) honderdduizenden chatberichten per dag stellen ons in staat om de chatbot en de simulatie te verrijken en fouten eruit te halen. Dit is niet te doen zonder dat er vele echte gebruikers zijn.  Je mag dus verwachten dat de kwaliteit van de AI/chatbot snel toe zal nemen, al kunnen we op basis van de (anonieme) logs al zien dat we al een eind op weg zijn. Vele mensen (met name jongeren) geloven niet eens dat er geen echt persoon 'aan de andere kant' aan het typen is….

Kelly

Het is idd (inderdaad) erg leuk … maar wel vervelend dat eccky regelmatig storingen heeft en bijvoorbeeld nu niet beschikbaar is .. wat ook jammer is dis dat je er 1.50 voor moet betalen en ik het dus maar heel zelden doe …

ikke

ik vind dit eng en fout!ja inderdaad misschien vreemd en te ver doorgedacht van mij maar waarom moet dit allemaal?best leuk die poppetjes maken maar het neemt naar mijn mening ziekelijke vormen aan.maar wens jullie er heel veel plezier mee natuurlijk.

Yme Bosma

@ Ikke Ik snap wel wat je bedoeld, en we krijgen die vraag ook wel vaker. Zelf vraag ik me ook wel eens af hoe iets als Eccky verder zal evolueren. Dit is slechts een eerste versie, over een paar jaar zit al deze technologie in fysieke robots (in de vorm van speelgoed bijvoorbeeld) die op een 'normale' manier zullen interacteren met echte mensen en kinderen. Ik 'schrik' nu al wanneer ik zie hoe met name jongeren (8-12) de interactie als echt ervaren, dat effect zal alleen maar sterker worden. Mensen bouwen al jaren robots, en los van de nuttige functies die deze kunnen hebben worden ze ook gewoon gemaakt omdat het (steeds beter) kan. Het doel van Eccky is nu vooral entertainment, maar wie weet waar het uiteindelijk toe zal leiden.

Eefje

vind het ook een raar idee. lijkt me toch helemaal niets. Het zal dan wel leuk zijn ofzo, maarja er zijn atlijd van die lui die er misbruik van gaan maken. die gaan die techniek overnemen ofzo en dan voor andere dingen gebruiken. Vind het trouwens ook vrij nutteloos hoor, waarom zou je met zo'n ding gaan chatten. man ga gewoon praten tegen echte mensen ofzo. moet alles nou van die stomme computers afhangen? volgens mij zitten er over 10 jaar alleen maar mensen als robots achter hun computer ofzo, niemand komt meer buiten… ehhh… soryr nu heb ik het over iets heel anders. maar dan nog. ik vind het een nutteloos iets. zie het nut er echt niet van. oja. en dan het speelgoed van die kinderen waar het in gebruikt kan worden. geef een kind een stok met een paardekop erop ofzo, dan komt het nog eens buiten…. of wat dan ook

Karl

Tis gewoon lijp en tis niet te vertrouwen, tis een programma voor zieke mensen die mensen willen vervelen

ikke

dit is echt zo triest! welke viezerik zit tegen me te chatten dan? gatver.. voor mij geen eccky dus !!

Peppie

@ikke:Grappig, het systeem is dus zo geavanceerd dat jij niet eens door hebt dat je tegen een bot ipv een mens zit te chatten. Petje af voor de makers!

Jenn

Ik vind het een erg leuk concept. Uiteraard zal het nog iets verder uitgewerkt moeten worden maar ik vertrouw erop dat dat in de toekomst ook wel zal gaan gebeuren. Ik vind het vooral knap dat Eccky op de meeste dingen die je via msn zegt ook redelijk goed reageert. En dat je ook uit moet zoeken wát je precies moet zeggen om hem goed te laten reageren. Wat de negatieve risico's van dit spel worden zullen we af moeten wachten als het spel uiteindelijk wereldwijd gaat en verder uitgebreid word, maar voorlopig kan ik me er erg goed mee vermaken.

Fox

In plaats van alleen maar negatieve reacties, hier een positieven :-) Uit het niets werd me eens gevraagd een Eccky te "nemen" met een chatter vanuit de chatbox, waar ik als Moderator fungeer, na enige uitleg en veel onwetendheid, toch amar een eccky genomen, het begin was al grappig, bedenk een naam .. Ga er maar even aanstaan … Daarna "de verzorging" .. De eerste Eccky liep niet zo vlot en we snapten er weinig tot niets van, wat moest er nu precies gebeuren, maar na enig doorlezen ( ondertussen was onze zoon al de deur uit ) besloten we het opnieuw te proberen :-) We kregen een dochter !! Kan je aan wat er van je verwacht word ? Zie je de humor van dit in ? Ik heb heel veel plezier van mijn eccky gehad en ik denk met mij vele anderen, al is het een bot die erachter zit so what ! Je moet ook maar eens de humor inzien van iets wat nieuw is en waar ze hun best op hebben gedaan .. Mijn complimenten in ieder geval, wij gaan op voor nummer 3 om te kijken of we steeds beter doorkrijgen hoe we onze Eccky nu toch boven aan de ranglijst krijgen nadat we bij de eerste alleen amar frustraties kenden, in hoe en wat we nu verkeerd hebben gedaan of deden … Eccky 2 ( Bo ) stond al een tijdje nummer 1 ( Damian ), dus onze taak is nu Eccky 3 de hele tijd in de bovenste rankings te houden ..Zo zie ik het en denk dat de meeste negatieve reacties, zoals ziekelijk met een flinke korrel zout genomen moeten worden !!! Greetz The Fox

kim

hij doet het niet viA GAMES BIJ MSN en bij startpagina dan staat er op een gegeven moment niet wie er moet betalen en hoe maak je de dna test af ik vind het spel niet leuk als ik het niet kan spelen hoor

Koos koets

Waarom krijg ik toch de hele tijd het idee, dat alle mensen die in dit topic reageren mensen van ecky zelf zijn, al deze reacties zijn beetje in zelfde trend geschreven op een vrij "slimme" manier. Niet altijd even positief, maar daarom des te slinkser. Ik zou graag eens aan Emerce willen vragen deze IP adressen te checken. Sinds wanneer reageren er ook al 14 jarige meisjes in de Emerce?

Yme Bosma

@Koos De reacties zijn zeker niet door onzelf geschreven. Eccky gebruikers Googelen veel naar Eccky en reageren op alle plekken waar iets over Eccky staat. Kunnen wij niet zo heel veel aan doen, ook al komen de meeste reacties wel gewoon via het forum en de helpdesk binnen. Bij Habbo-hotel gebeurt hetzelfde overigens. Interessant fenomeen….

amelia

Balen dat het 1.50 kost, dat vind ik te veel.ik denk dat als het gratis is, veel meer mensen gaan kijken en aan vrienden vertellen dat het leuk is.

Cogmios

funny! Ik had een aantal jaren geleden exact hetzelfde idee, ik heb het in 2002 neergeschreven: http://www.de-leau.com/xcomments/w2/11/2002/85711145/content.aspx (overigens te valideren met de wayback machine) Het verschil is dat ik een web based approach had (heb) waardoor revenue streams eenvoudiger gegenereerd kunnen worden en ook het publiek (non msn) groter is, bovendien gaat je wezentje zelf op zoek naar partners zodat het even verdwijnt van je eigen website en dan zelf opduikt bij vriendjes die eigenaars hebben die dezelfde kwaliteiten als jezelf dragen.

Koos Koets

Toch denk redelijk gelijk gekregen dat Ecky mislukt is, iets wat ik redelijk voorspelt had, jammer dat Emerce hier nooit op terug is gekomen

Stefan Savic

Die eccky's worden maar niet geboren!Ik ben het ZAT!Net als de anderen!

De Kromme

ben benieuwd hoe onze visionair Yuri van Geest terugkijkt op een dergelijke inschattingsfout

xx_L_xx

Mijn eccky's verdwijnen zomaar , het duurt kei lang voor ze geboren zijn , je popje dat je gemaakt hebt komt niet… echt irritant! Dat ze dat dan even op de site vermelden dat eccky een beetje niet werkt in plaats van er te zetten dat je eccky binnen een minuutje geboren wordt!

mart

hoi ik wil dit spel spelen.

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond