Deel dit artikel
-

eDay: ‘Consolidatie videonetwerken op komst’

Er is een consolidatieslag op komst onder de grote videonetwerken, ook wel multichannel networks genaamd. “De nummers een, twee en drie van de wereld komen nu uit China, China en China”, aldus Zoomin-baas Jan Riemens.

De grote strijd onder die videonetwerken vindt plaats om de talenten en de series die ze weten te contracteren. “De grote drie uit China richten zich nu op Amerika, maar wij zullen onze business erop aan moeten passen”, zei Riemens zojuist tijdens een paneldiscussie op Emerce eDay.

Erik Kepper van RTL MCN onderschrijft de stelling van de media-ondernemer. “In Nederland heeft die eigenlijk al plaatsgevonden met de strategische investeringen van RTL en SBS.” MCN Mediakraft is de nog enige onafhankelijke in Nederland.

Kepper: “Je zult zien dat we komende tijd teruggaan naar contentcuratie, naar het maken van super gespecialiseerde kanalen die professioneel zijn geproduceerd.” Daarmee bedoelt hij dat RTL zich niet zonder uitputting wil storten op het scouts en contracteren van YouTube-talenten. Eerder op het bundelen van bestaande content. “Dat is ook interessanter voor merken.”

Adverteerders die nu aankloppen bij een multichannel network krijgen overal een ander antwoord op de vraag ‘wat mogelijk is’ en ‘hoeveel dat kost’. Kepper: “Er is niet één currency voor video.”

Zoomin werkt veel met internationale merken en filmproducenten uit Hollywood. Riemens: “Wij doen 50/50. De helft gaat naar het talent, de helft naar media”, naar reclame-uitingen over zijn netwerk. Allereerst om te voorkomen dat adverteerders enkel de talenten ‘kopen’ en daarnaast, door met standaarden te werken, om het netwerk van vijftigduizend kanalen schaalbaar te houden. “Die willen we namelijk allemaal ontwikkelen.”

Foto: Jiří Zralý (cc)

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond