Deel dit artikel
-

EDAY: een volledig door AI gegenereerde krant

De Geïllustreerde Kunstmatige Intelligentie (DGKI), de eerste volledig door AI gegenereerde krant, is het jongste project van internet pionier Merien ten Houten. De krant bevat nieuwsverhalen en artikelen die volledig door kunstmatige intelligentie zijn gemaakt, zonder enige menselijke bewerking.

Op EDAY zal Ten Houten uitleggen hoe de AI achter DGKI werkt, wat de uitdagingen zijn bij het behouden van nauwkeurigheid en de ethische vragen die worden opgeworpen door een door AI aangestuurd nieuwsplatform. Hij gaat ook in op de toekomstige implicaties van AI in de journalistiek.

Hij doet dat niet in zijn eentje. Bart Brouwers, voormalig hoofdredacteur van het gratis dagblad Spits en hoogleraar journalistiek in Groningen, staat hem bij.

Merien ten Houten is een bekende naam uit de begintijd van het internet. Al tijdens zijn studie in 1996 ontwierp hij samen met studiegenoten de zoekmachine Ilse, waaruit later ook de nieuwssite Nu.nl is voortgekomen. Ook was hij betrokken bij Amber, een mede door hem opgerichte aanbieder van vol-elektrische deelauto’s, vooral beschikbaar in en tussen grote steden.

De journalistiek heeft hem nooit losgelaten: zijn vader was werkzaam als journalist.

Geïnspireerd door historische media zoals ‘de Telegraaf’ en ‘de Geïllustreerde’, die moderne technologieën van hun respectieve tijdperken droegen als naam, vertegenwoordigt ‘De Geïllustreerde Kunstmatige Intelligentie’ een fusie tussen verleden en toekomst. ‘Hierbij omarmen we de meest geavanceerde AI-technieken terwijl we voortbouwen op de rijke traditie van nieuwsgaring.’

‘Met Kerst vroeg ik me uit baldadigheid af: kan ik een site bouwen die helemaal leunt op AI? Kan ik alle stappen automatiseren die een journalist normaliter neemt? Dat lukte. Het was mijn droom iets volledig autonooms te maken: een systeem dat het journalistieke proces van begin tot eind voor zijn rekening neemt, van de selectie en weging van bronnen tot schrijven en publiceren,’ vertelde hij eerder dit jaar aan de Volkskrant.

In de basis maakt men gebruik van ChatGPT, maar de door ChatGPT gemaakte zinnen worden niet rechtstreeks overgenomen. ‘Eerst vatten we een tekst staccato samen en daarna laten we ons model weer op basis van die samenvatting een nieuwe, uitgebreidere tekst schrijven.’

dgki.nl is het podium waar Laio, De AI powered redacteur van Innovation Origins haar kunnen laat zien. Laio is meer dan een verzameling algoritmes; het is een symbiose van technologie en journalistiek inzicht. Hierin neemt Laio het voortouw in het vinden, pitchen en schrijven van verhalen die innovatie en technologische vooruitgang onder de aandacht brengen. Met haar taalcompetenties kan Laio nieuws interpreteren en de meest substantiële inhoud voor publicatie identificeren.

Hoewel AI de potentie heeft om het journalistieke landschap ingrijpend te veranderen, vervangt het de menselijke journalist niet, zegt Ten Houten. ‘Machines overstijgen in precisie en analysevermogen, maar het is de mens die verhalen leven inblaast. Maar zonder mensen is al veel mogelijk. Dat te laten zien is het doel van dgki.nl.’

Dat hey concept leunt sterk op andere nieuwssites, is volgens Ten Houten niet anders dan hoe bestaande media werken. ‘Iemand heeft een scoop en een ander medium schrijft daar een stukje over, inclusief bron. Wij maken berichten op basis van verschillende nieuwsbronnen, persberichten, CBS-cijfers en politieverklaringen.’

EDAY vindt plaats op 3 oktober in de Kromhouthal in Amsterdam Noord. Kaarten zijn hier te bestellen.

Deel dit bericht

3 Reacties

John van Ginkel

Leuk om dit experiment te volgen!

Inhoudelijk zijn de artikelen niet slecht, al leest het wat mij betreft nog niet echt lekker weg. Feitelijk komt het vrij goed overeen met andere nieuwssites.
Top dat er bronvermelding is, al is het soms prettiiger als in de tekst al duidelijk is wie de bron is ipv eerst te moeten scrollen.

Maar die afbeeldingen zijn verschrikkelijk. Beeld is heel belangrijk bij nieuws. Niet alleen klopt er feitelijk helemaal niks van, ook roepen ze een heel ander gevoel op.
Bij de afsplitsing van een fractie (politiek) staan mensen met wapens en vlaggen alsof ze het congres gaan bestormen. Bij rellen rondom sport dragen supporters Engelse kleding. etc. etc.

Mooi experiment, maar voorlopig nog niet geschikt als dagelijkse nieuwsbron 😀

Oz

waar gaat dit heen man
AI schrijft een volledige nieuws krant, wie wilt dat nu gaan lezen?
als alle banen, functies, opdrachten wat normaal door de mens uitgevoerd werd, overgenomen worden door de AI…wat heeft het nog voor nut dat we de nieuws nog gaan lezen?
AI mag t schrijven en ook lezen…

Peter Klink - OC-Q Magazine

AI-automatisering en menselijke inbreng in contentcreatie

De volledige AI-automatisering, zoals beschreven in het artikel over EDAY, is een fascinerende ontwikkeling. Bij OC-Q Magazine hebben we sinds februari 2023 een vergelijkbare, maar genuanceerde aanpak geïmplementeerd: “AI generated Human Controlled”.

**Menselijke controle en transparantie**

In ons model behouden we menselijke controle over de definitieve opmaak. Daarnaast maken we gebruik van AI-transparantie vignetten om onderscheid te maken tussen verschillende niveaus van AI-betrokkenheid:

– Human Author
– AI supported
– Mainly AI

**Belang van menselijke input**

Vanuit onze visie blijft menselijke, nieuwe en unieke inhoudelijke inbreng van groot belang. We geloven dat met uitsluitend AI-gegenereerde content het risico bestaat op een “Content Loop”. Huidige Large Language Models (LLM’s) herproduceren immers bestaande informatie, wat kan leiden tot een soort incestueuze contentcyclus als deze output opnieuw wordt gebruikt voor training.

**Toekomstvisie**

Tegen deze achtergrond zijn wij van mening dat menselijk beïnvloede journalistiek, kunst en creativiteit altijd een unieke toegevoegde waarde zullen behouden. Deze elementen brengen originaliteit en innovatie die pure AI-systemen momenteel niet kunnen evenaren.

Onze aanpak bij OC-Q Magazine streeft naar een evenwicht tussen de efficiëntie van AI en de onvervangbare waarde van menselijke creativiteit en kritisch denken in contentcreatie.

Note:
Deze reactie heb ik eerst persoonlijk geschreven, vervolgens door PerplexityAI laten herschrijven. Inhoudelijk volledig mijn mening, qua leebaarheid vele malen duidelijker, dankzij AI. Fantastisch 🙂

Merien, Bart, heel veel succes met jullie inspirerende, innovatieve DGKI.

Peter Klink
OCMN – OC-Q Magazine

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond