Deel dit artikel
-

‘Een derde van aanvallen bij productiebedrijven’

Productiebedrijven zijn in de eerste helft van het jaar het meest vatbaar gebleken voor aanvallen: computers binnen dergelijke bedrijven maken ongeveer één derde uit van alle aangevallen systemen, blijkt uit het rapport Threat landscape for industrial automation systems in H1 2017 van Kaspersky Lab.

De meeste van de aanvallen hebben plaatsgevonden binnen bedrijven waar materialen, apparatuur en goederen worden geproduceerd. Andere vaak getroffen sectoren zijn onderwijs en de voedingsindustrie.

De piek in de aanvalfrequentie is in maart geregistreerd, waarna het aantal aangevallen computers van april tot juni geleidelijk is afgenomen.

De Top 3 van landen met aangevallen industriële computers is ongewijzigd: Vietnam (71 procent), Algerije (67,1 procent) en Marokko (65,4 procent). De onderzoekers van Kaspersky Lab hebben echter een toename geconstateerd van aanvallen in China (57,1 procent), waarmee dit land de vijfde plaats inneemt.

Andere bevindingen

0,5 procent van de computers in de industriële infrastructuur van organisaties is minstens één keer door encryptie-ransomware aangevallen.

Industriële computers in 63 landen over de hele wereld zijn betrokken geweest bij talrijke aanvallen door encryptie-ransomware, met WannaCry en ExPetr als meest beruchte campagnes.

De WannaCry-epidemie is, met aanvallen op 13,4 procent van alle computers in de industriële infrastructuur, het meest ‘succesvol’ van de encryptie-ransomware-families. De meest getroffen organisaties zijn gezondheids- en overheidsinstellingen.

Een andere beruchte encryptie-ransomware-campagne in de eerste helft van het jaar is ExPetr, verantwoordelijk voor de aanval op minstens 50 procent van de bedrijven binnen de productie-, olie- en gasindustrie.

In de top-10 van encryptie-Trojan-families staan verder ransomware-families als Locky en Cerber, die sinds 2016 actief zijn en tot nu toe van alle cybercriminelen de hoogste winst hebben gerealiseerd.

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond