Deel dit artikel
-

Eerste ‘Google-mobiel’ goedkoper dan iPhone

Google, T-Mobile en HTC brengen gezamenlijk de eerste mobiele telefoon op de markt die draait op het open source Android-systeem. De G1 is goedkoper dan, in de woorden van T-Mobiles Cole Brodman, “die andere telefoon”.

Begin 2009 brengt T-Mobile de G1 op de markt, de eerste commercieel verkrijgbare mobiele telefoon van HTC die draait op het open source besturingssysteem Android. Dat maakten de drie betrokken partijen zojuist in New York bekend tijdens een persconferentie (video, foto’s).

Amerikanen kunnen het apparaat vandaag al bestellen. De verzending begint daar op 22 oktober, wanneer de telefoon ook in de winkels van T-Mobile en geaffilieerde winkels ligt. In Engeland is het toestel vanaf november verkrijgbaar.

De telefoon annex mobiele internet terminal kost 179 dollar in Amerika, exclusief data-abonnement van 25 of 50 dollar. Dat is een fractie goedkoper dan Apples concurrerende iPhone. De goedkoopste uitvoering daarvan kost 200 dollar.

Boze gezichten na verspreking Sergey Brin

Geen van de sprekers nam het woord ‘iPhone’ in de mond. Uit alles bleek echter dat Google en zijn partners er veel aangelegen is om een leidende positie te krijgen boven Apples mobiel.

Cole Brodman, T-Mobiles technisch directeur in Amerika: "Bij ons hoef je je níet aan te melden om de SDK te mogen gebruiken. En het is open source." Daarmee zet hij het Android platform positief af tegenover Apples besloten iPhone-ontwikkelomgeving. In hoeverre dat door ontwikkelaars ook wordt erkent, is niet bekend.

Wel staat vast dat er in de eerste 60 dagen na verschijning van de iPhone 100 miljoen programma’s werden gedownload uit Apples App Store, een downloadwinkel voor software. Android-toestellen bevatten ook zo’n winkel.

Toen Google-oprichter Sergey Brin die winkel abusievelijk aanduidde met de naam ‘App Store’ kreeg hij boze blikken toegeworpen van de andere panelleden. De correcte naam voor de downloadwinkel is namelijk ‘Android Market’. Die zit standaard in het hoofdmenu van alle telefoons verwerkt.

Technische details

Álle beschikbare broncode van Android verschijnt eind oktober.

Technische kenmerken van de G1:

 • bevat een ingebouwde MP3-downloadwinkel van Amazon.com,
 • speelt MP3-, AAC- en WMA-geluidsbestanden, zo lang de DRM er af is
 • Skype’en is met het eerste Android-toestel niet mogelijk
 • de aanwezigheidsinformatie uit chatprogramma Google Talk zit verwerkt in het adresboek
 • het apparaat bevat een uitschuifbaar QWERTY-toetsenbord
 • landscape-modus geactiviteerd bij uitschuiven toetsenbord
 • bevat aanraakscherm
 • langer drukken op een item op het scherm activeert submenu’s
 • het is mogelijk Word-, PDF- en Excel-bestanden te lezen, niet bewerken
 • versnelde toegang tot Google-diensten als Mail, Calendar en Maps
 • Gmail werkt met push-technologie, pull mogelijk via IMAP
 • geen ondersteuning voor Exchange, maar kan worden gebouwd door externe ontwikkelaars
 • chatondersteuning voor Yahoo-, Microsoft- en AOL-diensten
 • Wifi en Bluetooth
 • GPS
 • er komt geen desktop applicatie voor synchronisatie tussen desktop en mobiel
 • camera
 • browser is gebaseerd op Webkit. Rubin: "Noem het Chrome Light, als je wil."

(MP3 downloaden bij Amazon.com)

"Nog veel terrein te winnen"

Google-oprichter Larry Page: "We zijn verheugd met de G1, maar er is nog veel terrein te winnen als je kijkt hoe snel je kunt Google’en op een laptop en een mobiel. Daar tussen bestaat nog een groot snelheidsverschil."

Andy Rubin, die bij Google verantwoordelijk is voor de doorontwikkeling van Android, zegt: "De basis staat er nu. We zullen nog geen nieuwigheden toevoegen. Externe ontwikkelaars kunnen het platform naar eigen inzicht verbeteren. Openheid van internet en standaarden zit standaard ingebouwd.

Mobiele telefoons van nu hebben zo veel sensoren, dat een Mars-lander er trots op zou zijn: een klok, energiesensor, thermometer, lichtmeter, locatiesensor, versnellingsmeter en misschien zelfs wel een kompas." Google Maps Mobiel in Amerika bevát daadwerkelijk een kompasfunctie. In Street View-modus draait het scherm mee als een gebruiker zich rondom zijn as draait, wat hem makkelijker de weg laat vinden.

 

(Google Maps met kompasfunctie)

 

Deel dit bericht

6 Reacties

SirJohn

Tjah ik weet het niet hoor,na wat google gepresteerd heeft met chrome hou ik toch me twijfels.maar het ziet er wel veel belovend uit. althans volgens de beelden van vimeo

freek

Qua features klinkt het als een interessant zakelijk apparaat.Toch enkele minpuntjes:- De interface ziet er uit als Windows 95- De responsiveness is niet zo snel als je zou willen- Geen handige multitouch- Gewoon niet de UI en gebruiksgemak kwaliteit van de iPhone- Zeker niet de bling factor van de iPhone- Het is niet alleen een lelijk maar ook dik apparaat- Waarom geen standaard hoofdtelefoon plug? Het is goed dat Google zich op deze markt begeeft. Al die crap symbian en windows toestellen zijn gelukkig verleden tijd. En het kan Apple gaan dwingen om sneller te innoveren, en de iPhone nog meer open te maken. Maar vooralsnog is iPhone king.

grit

Het lijkt mij overduidelijk dat de systeemsoftware van deze telefoon stukken sneller zal gaan in de ontwikkeling dan dat van de iPhone. Ik geloof dat bedrijven flink wat in centen er tegenaan moeten gooien om dezelfde innovatie te halen als de open source community. Maar op het eerste gezicht is ook al duidelijk waarom deze telefoon goedkoper is dan de iPhone: hij ziet er niet uit. Klinkt misschien kort door de bocht, maar is wel een zeer belangerijk punt waar Apple altijd hoge ogen mee gooit.

Ton uit Utrecht

Weet iemand of T-Mobile in Nederland dit toestelletje ook gaat dealen, want dat kan dan leuk kannibaliseren op de iPhone uit de eigen T-M-etalage. Of wordt het grappiger dan dat, en mag nu een KPN of een Vodafone de NL markt gaan bewerken met de G1, in plaats van T-M?

RIchard

Interessant om de keuze voor "open source" te zien, daar waar Apple juist voor een gesloten omgeving koos i.c.m met de App store. Op basis van het verleden en de ongeschreven wetten van de online omgeving zou je voor "open"moeten gaan. Dit was in ieder geval een van de succesfactoren van Facebook ruim anderhalf jaar geleden.

Edwin

Zo erg open source is het nou ook weer niet. Als je wilde meedeveloppen aan dit OS moest je ook speciale rechten krijgen enzo. Daar is veel over geklaagd (net als bij Apple met hun SDK). OK, het is 'meer' Open Source dan Apple, maar dan nog is het gewoon een SDK.  http://code.google.com/android/documentation.html

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond