Deel dit artikel
-

Eerste indruk: macOS Ventura en iOS en iPadOS 16

Zoals elk jaar om deze tijd heeft Apple de publieke bètaversies van zijn nieuwste systeemsoftware uitgebracht: naast iOS en iPadOS 16 onder meer macOS Ventura. Iedereen kan nu kennis maken met de nieuwste functies. Maar zijn die de moeite waard?

Laten we maar met de deur in huis vallen: na installatie van de nieuwste bèta’s ziet je iPhone, iPad of MacBook er niet heel anders uit. Nou, een beetje dan, aangezien het toegangsscherm van iOS (en in mindere mate iPadOS) ietwat anders oogt. Voor het eerst kun je je favoriete foto’s als achter­grond kiezen en zelf het letter­type van de tijdweergave bepalen. En widgets toevoegen voor een snelle blik op uiteenlopende informatie kan ook.

En wat ook anders is is dat je je meldingen (van bijvoorbeeld nieuwsapps) als lijst kunt bekijken, maar stapelen of verbergen kan ook. De meldingen komen nu onderaan het scherm te staan.

Apple wist dit jaar weer een indrukwekkende hoeveelheid toevoegingen voor zijn systeemsoftware aan te kondigen, maar het zijn wel aanvullingen die de meeste gebruikers niet echt zullen hebben gemist en waarvan ik mij serieus afvraag of ze vaak gebruikt zullen worden.

Voorbeelden: Voortaan kun je iMessage berichten die je net hebt verstuurd toch nog aanpassen. Of het verzenden zelfs helemaal ongedaan maken. Maar dat lukt alleen als zender en ontvanger allebei iOS 16 hebben draaien. En zoals iPhone gebruikers weten: er is geen Android versie.

Bij Mail (iPhone, iPad en MacBook) heeft Apple iets soortgelijks gedaan: je kunt een verstuurde e-mail intrekken, en je kunt berichten inplannen en die op ieder gewenst moment laten versturen. Dat laatste is bijvoorbeeld handig als je op een zondag alvast e-mails wilt beantwoorden, maar die pas maandag wilt verzenden. Maar zitten we hier met zijn allen echt op te wachten?

Nog een voorbeeld: Livetekst voor video. Als je een video pauzeert op een moment dat er tekst in beeld is, kun je die tekst kopiëren, delen, opzoeken of laten vertalen. In afbeeldingen kun je het onderwerp eenvoudig naar voren halen, of helemaal isoleren door de achter­grond te verwijderen. Zo’n object kun je dan bijvoorbeeld in een chat plakken. Ook ongetwijfeld erg handig, maar hoe vaak kopieer je tekst uit een video?

De belangrijkste vernieuwing in zowel macOS Ventura als iPadOS is Stage Manager. Apple noemt het een nieuwe manier om multi­tasken makkelijker te maken. Een van de problemen die macOS al jaren kenmerkt is dat je bij heel veel geopende schermen eigenlijk niet goed kunt zien in welk scherm je werkt. Dat is in Windows handiger geregeld.

Stage Manager ruimt als het ware het bureaublad van je Mac op. Als je deze functie aanzet in het regelpaneel blijft de eerste applicatie die je opstart op de voorgrond staan, terwijl andere geopende apps naar de linkerkant verhuizen en verkleinen als vensters. Als je in een andere app wilt werken selecteer je een van de vensters en vouwt de huidige app naar de linkerzijde. Het is ook nog mogelijk om meerdere apps te combineren zodat je schermen naast elkaar kunt zetten, al is het de vraag of dat zoveel handiger is dan even anders rangschikken in de oude omgeving.

In tegenstelling tot de iPad wordt Stage Manager op de Mac door alle computers ondersteund die macOS Ventura kunnen draaien. Je hebt dus geen Sillicon Mac (Macs met Apples eigen chip) nodig.

Stage Manager werkt ook op iPads, maar alleen op iPads met de nieuwe M1 chip en die zijn er nog nauwelijks. De werking van Stage Manager is identiek aan macOS, maar voor de iPad betekent het dat je meerdere apps op je scherm kunt laten overlappen.

Stage Manager heb ik wegens het ontbreken van de laatste iPad Pro niet op de iPad kunnen testen, maar diverse demovideo’s maken duidelijk dat het eigenlijk alleen goed werkt op 12 inch iPads. Stage Manager kun je ook gebruiken wanneer je je iPad Pro of iPad Air op een extern display van maximaal 6K hebt aangesloten. Deze functie schijnt nog behoorlijk buggy te zijn.

Elk jaar voegt Apple weer een (iPhone) app aan de iPad en macOS toe en dit jaar is dat de Weer-app met scherm­vullende kaarten en animaties. Eerlijk gezegd vind ik Yahoo Weather nog altijd een mooiere app, maar dat zal een kwestie van smaak zijn. Hopelijk krijgen we met iPadOS 17 dan toch eindelijk Apples eigen calculator. Daar zijn ook heel veel alternatieven voor, maar die worden verpest door advertenties of (maandelijkse!) abonnementen. Alle voor iPad noodzakelijke functies zitten al in de macOS versie van de calculator.

In macOS is het regelpaneel dit keer flink onder handen genomen, maar die oogt nu een stuk rommeliger en het is te hopen dat Apple dat nog gaat bijstellen.

Gebruikers waren eigenlijk nog het meest enthousiast over Continuïteit Camera en dan met name Desk View, dat een overheadcamera nabootst en tegelijkertijd je bureau en je gezicht laat zien door je iPhone bovenop je MacBook te plaatsen (heb je wel een soort houdertje voor nodig). Maar ook hiervoor geldt: hoe vaak ga je dat nou echt gebruiken?

De nieuwe app Freeform (iOS, iPadOS en macOS) waarin je samen met anderen je creativiteit de vrije loop kunt laten, schetsen kunt maken en notities met Apple Pencil, is vermoedelijk nog niet beschikbaar als de nieuwe iPhones in september worden aangekondigd. Maar deze collaboratie tool is misschien wel  de belangrijkste innovatie van Apple. Het bedrijf gaat daarmee de concurrentie aan met whiteboard applicaties als Mural en Miro, die daar vermoedelijk niet erg blij mee zijn. Wel lijkt het te gaan om een applicatie waarvoor in elk geval FaceTime is vereist, en die is er alleen voor Apple apparaten.

Apple levert al jaren stabiele bèta’s af, en dat is ook dit jaar het geval. Niet verwonderlijk, omdat het eerder gaat om extra’s dan om een complete verbouwing. Toch is het niet aan te raden om bètasoftware te laten draaien op apparaten die je echt nodig hebt. Wacht anders tot september, wanneer de releasekandidaat gepland staat.

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond