Deel dit artikel
-

Eerste Kamer stemt in met breder toezicht op auteursorganisaties

De Eerste Kamer heeft ingestemd een wetsvoorstel van staatssecretaris Teeven voor een breder en sterker toezicht op de collectieve beheersorganisaties die zich bezighouden met de incasso, het beheer en de verdeling van vergoedingen voor bijvoorbeeld film en muziek, zoals Buma en Sena, maar ook  de stichtingen De Thuiskopie, Leenrecht en Reprorecht.

Ook komt er een toetsing vooraf van eenzijdige tariefstijgingen door het College van Toezicht Auteursrechten in combinatie met een individuele toetsing door de geschillencommissie of rechter achteraf. Het College houdt ook toezicht op organisaties die op vrijwillige basis gelden innen of verdelen, zoals Videma en de Stichting Naburige Rechtenorganisatie voor Musici en Acteurs (Norma).

De nieuwe wet moet leiden tot meer transparantie bij de activiteiten van de auteursrechtorganisaties, zodat ze beter kunnen worden gecontroleerd. Het groeiende economische belang van de sector rechtvaardigt een veel sterker onafhankelijk toezicht op de activiteiten van deze instanties, aldus Teeven. In het verleden was regelmatig kritiek op het functioneren van deze organisaties.

Straks moet het College vooraf instemmen met een eenzijdige stijging van de tarieven en moeten de tarieven, de licentievoorwaarden, kortingsregelingen, de beheerskosten en nevenfuncties van de bestuurders openbaar worden gemaakt. Ook wordt het mogelijk om grenzen te stellen aan de beheerskosten van de auteursrechtorganisaties, worden topsalarissen aangepakt en mag het College zonodig een last onder dwangsom en een bestuurlijke boete opleggen. Boetes kunnen oplopen tot vijf procent van de jaarlijkse incasso.

De wet treedt op 1 juli 2013 in werking.

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond