Deel dit artikel
-

Eerste maaltijdbezorgers Deliveroo claimen arbeidsovereenkomst

De FNV eist namens zes maaltijdbezorgers een arbeidsovereenkomst bij Deliveroo. Zij werken nu als zelfstandige voor het platform. Ze maken deel uit van een groep van bijna driehonderd maaltijdbezorgers die zich sinds 16 februari bij de FNV hebben gemeld. Op die dag oordeelde het hof dat maaltijdbezorgers geen zelfstandigen zijn en een arbeidsovereenkomst kunnen opeisen.

De maaltijdbezorgers waren tot 2018 in dienst van Deliveroo, maar het bedrijf stopte daar toen mee. Wie nog voor Deliveroo wilde werken moest zzp’er worden. De maaltijdbezorgers deden hetzelfde werk tegen minder geld, met geen enkele zekerheid op voldoende werk en zonder een sociaal vangnet.

De FNV spande daarop een zaak aan tegen Deliveroo, waarbij zij stelde dat de maaltijdbezorgers geen zelfstandigen zijn. Ze kunnen niet onderhandelen over hun tarief en Deliveroo bepaalt hoe ze hun werk moeten doen. De rechter stelde de vakbond zowel in 2019 als in hoger beroep in februari 2021 in het gelijk.

In juni wordt de uitspraak verwacht in het hoger beroep in een andere zaak die de vakbond tegen Deliveroo aanspande. Daarbij gaat het over het toepassen van de cao Beroepsgoederenvervoer. Ook in die zaak stelde de rechter de FNV in 2019 in het gelijk, wat leidde tot een claim van twaalf maaltijdbezorgers.

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond