Deel dit artikel
-

FNV wint ook in hoger beroep zaak tegen Deliveroo

Maaltijdbezorgers bij Deliveroo zijn geen zelfstandig ondernemer. Ze hebben recht op een arbeidsovereenkomst. Dat was vandaag het oordeel in hoger beroep in de zaak die de FNV in 2018 had aangespannen tegen Deliveroo. In 2019 kwam de rechtbank in Amsterdam al tot eenzelfde oordeel.

De maaltijdbezorgers waren tot 2018 in dienst van Deliveroo, maar het bedrijf stopte daar toen mee. Wie nog voor Deliveroo wilde werken moest zzp’er worden.

In november oordeelde de Hoge Raad al dat een papieren afspraak niet van belang is, maar dat er gekeken moet worden naar de praktijk. Het Hof in Amsterdam heeft dat ook gedaan en komt tot de conclusie dat alle overige elementen, waaronder de wijze van loonbetaling, het uitgeoefende gezag, de zekere tijd (met rechtsvermoeden), alsmede de genoemde overige omstandigheden meer wijzen op de aanwezigheid van een arbeidsovereenkomst dan op de afwezigheid daarvan.

Door de uitspraak van de rechter kunnen de maaltijdbezorgers een arbeidsovereenkomst bij Deliveroo opeisen. Maaltijdbezorgers kunnen zich bij de FNV. Met een arbeidsovereenkomst hebben de maaltijdbezorgers recht op het cao-loon, doorbetaling bij ziekte en wordt ook de tijd dat ze bij een restaurant moeten wachten doorbetaald.

Er loopt tegen Deliveroo nog een tweede hoger beroepszaak, de zitting is 14 april. Daarbij gaat het om het toepassen van de cao beroepsgoederenvervoer. In 2019 kreeg de FNV op dit punt ook al gelijk en bepaalde de rechter dat maaltijdbezorgers van Deliveroo onder die cao vallen.

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond