Deel dit artikel
-

FNV eist namens twaalf maaltijdbezorgers nabetaling van Deliveroo

De FNV eist bij Deliveroo namens twaalf voormalig maaltijdbezorgers een nabetaling van loon op basis van de cao Beroepsgoederenvervoer. De twaalf maaltijdbezorgers werkten zonder cao in loondienst bij Deliveroo, toen ze in 2018 door het platform werden ontslagen. Deliveroo wilde alleen nog maar met zzp’ers werken.

In 2019 oordeelde een rechter niet alleen dat Deliveroo de cao Beroepsgoederenvervoer moet toepassen, maar ook dat de maaltijdbezorgers geen zzp’er zijn. De nabetalingen kunnen oplopen tot boven de 8000 euro per persoon.

Volgens Marije Ottervanger, FNV-campagneleider platformeconomie, zijn de twaalf voormalig maaltijdbezorgers duidelijk slachtoffer van platforms als Deliveroo. ‘Deze platforms willen hun winst behalen door het steeds goedkoper maken van arbeid. Deliveroo ontsloeg haar medewerkers, waarna ze als zelfstandigen hetzelfde werk mochten doen. Tegen minder geld, met geen enkele zekerheid op voldoende werk en zonder een sociaal vangnet.’

De claim van de twaalf voormalig maaltijdkoeriers vloeit rechtstreeks voort uit de gerechtelijke uitspraak in januari 2019. Daarin bepaalde de rechter dat Deliveroo een werkgever is en dat de cao Beroepsgoederenvervoer van toepassing is.

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond