Deel dit artikel
-

Eerste subsidie Kenniswijk-project sinds doorstart

Voor het eerst sinds de doorstart van Kenniswijk in maart van dit jaar, heeft een bedrijf subsidie ontvangen om een "innovatieve dienst" voor het bekritiseerde project te ontwikkelen. InterPlein krijgt 40.000 euro voor zijn Regioagent. Kenniswijk zal voortaan "veel marktgerichter te werk gaan", meldt directeur Henk Koning.

De Regioagent is een desktopapplicatie die onder meer nieuws kan ophalen en voorlezen, persoonlijke aanbiedingen doorgeven en fungeren als virtuele gids. InterPlein , dat deels eigendom is van ING, heeft 100.000 euro in de Agent geïnvesteerd en moet dus 60.000 euro zelf bijpassen. Het bedrijf wil geld verdienen met de applicatie door deze te verkopen aan vooral gemeenten en uitgevers, stelt directeur Stefan Rooyackers van InterPlein. Op de lange termijn moeten de Agents zichzelf terugverdienen door er reclameboodschappen mee te versturen.

Met hulp van adviesbureau Jungle Rating wil Rooyackers een inventarisatie uitvoeren van de behoeften bij de gebruikers. "We gaan met een enquête onder 10.000 bewoners in de Kenniswijk-regio en diepte-interviews onderzoeken wat zij met de Agents willen kunnen doen", legt directeur Geert-Jan Smits van het bureau uit. InterPlein denkt binnen enkele weken met een pilot van deze applicatie onder enkele honderden huishoudens te kunnen beginnen.

Kenniswijk wil met geld van de overheid in de regio Eindhoven bewoners, bedrijven, instellingen en gemeenten gezamenlijk breedbanddiensten laten ontdekken en testen. Het ministerie van Verkeer en Waterstaat stelde in totaal 25 miljoen euro beschikbaar voor de realisatie van innovatiediensten voor Kenniswijk, met 40.000 euro per initiatief. Die moeten uiteindelijk voor heel het land toepasbaar zijn.

Daarnaast investeert Den Haag twaalf miljoen euro om de vraag naar breedband te stimuleren. Huishoudens binnen Kenniswijk kunnen elk maximaal 800 euro ontvangen voor aanleg en gebruik van een breedbandaansluiting. Directeur Henk Koning van Kenniswijk wil uiteindelijk 15.000 woningen, oftewel 38 procent van alle huizen in Kenniswijk, aan breedband krijgen. Nu zijn dat er pas 360. Koning noemt geen tijdsschema daarvoor, maar zegt met Kenniswijk "iets te willen realiseren dat twee jaar vooruitloopt op de markt".

Sinds de oprichting in 2000 is Kenniswijk veelvuldig bekritiseerd omdat een bureaucratische cultuur talloze initiatieven smoorde. Koning, oud-topman van UPC Nederland, is sinds oktober 2001 directeur. Hij veranderde de juridische structuur van Kenniswijk – van stichting in een bv – en stelde een nieuw team samen. Koning: "Ik praat liever niet over mijn voorgangers, maar we zijn nu een marktgerichte organisatie."

Rooyackers van InterPlein noemt het nieuwe team "slagvaardiger". Rooyackers: "Toen ik het oude team een jaar geleden zag, vroeg ik me af hoe je daar de oorlog mee kunt winnen. Zij zaten vooral te kletsen. Het nieuwe team is jonger, slagvaardiger en pragmatischer." Volgens Smits van Jungle Rating zag "de oude organisatie je bijna als een soort vijand. Je moest dwars door de bureaucratische molens heen."

Deel dit bericht

8 Reacties

Erik Noorlander

Eindelijk gaat Kenniswijk iets doen. Als Eindhovenaar heb ik al een jaar een inlogcode en een password, maar ik zie nooit iets gebeuren. Als je een berg consultants op een berg geld zet, dan zul je zien dat ze vooral met elkaar aan het voetballen gaan. Er is al veel geld verbrand. Kenniswijk heeft nog een hele weg te gaan. Er is geen breedband infrastructuur en als die er moet komen is de vraag wie het gaat betalen. Daarnaast zie ik niet in wat breedband meer is dan de mogelijkheid om dikke bestanden (video, div-x films etc) te kunnen versturen. Kortom, als Eindhovenaar volg ik Kenniswijk kritisch maar met interesse.

Igor

Beste Kenniswijk, als ik het goed begrijp is er tot nu toe 69444,44 euro per aansluiting betaald, vanuit de staat? Uit het artikel maak ik verder op dat er nog eens 12.000.000 euro wordt uitgegeven aan dit "succesvolle" project. Kan iemand mij uitleggen waarom dit soort dingen nog steeds kunnen? Verder ben ik benieuwd welke breedband leverancier 15.000 klanten in zijn schoot geworpen krijgt? Leuk cadeautje.

Mo'Riche

Het enige dat er verbeterd is aan Kenniswijk is dat het geld nu inderdaad veel sneller en efficienter verbrand kan worden… 😉

Ton van den Hoogen

Of Interplein nu de beste firma is om in te investeren valt te bezien. Kijk maar eens op {Diefstalplein.nl; http://www.diefstalplein.nl/ } voor een van de drama-verhalen rond deze firma. Weliswaar inmiddels al wat ouder, maar het is de vraag of zij hun leven inmiddels hebben gebeterd.

J.A. Luyten

Met veel aarzeling reageer ik op het initiatief. Enerzijds doordat ik niet de ilusie heb dat er door te reageren ook maar iets verandert. Ook worden alle inzendingen gescreend… Is dit nu persvrijheid? Anderzijds wil ik toch mijn mening geven door enige ervaringen met u te delen. Kennisnet. Het lijkt een leuk initiatief. Jammer alleen dat de subsidieverstrekkers niet even hebben teruggekeken naar de vele gelijksoortige onderzoeken en initiatieven die in het verleden (de afgelopen 15 jaar) zijn ondernomen. Telkens weer is een vermogen geinvesteerd in technologie, terwijl de bereidheid van de consument te betalen voor de diensten achter blijft. Dat blijkt keer op keer uit zeer onafhankelijke en wetenschappelijk verantwoord uitgevoerde onderzoeken onder zowel consumenten als bedrijfsleven op diverse plaatsen in Nederland (waarbij de steekproef overigens representatief is en iedere toets kan doorstaan). Doorstarten moet het divies zijn en leren van het verleden. Niet weer het wiel uitvinden en doen alsof snelheid van het netwerk het probleem is. Ook zouden partijen beter kunnen en moeten samenwerken in het belang van de afnemer. Technici zullen natuurlijk stellen dat de snelheid van het net te beperkt is en daarom de diensten niet van de grond komen. Dienstenaanbieders stellen dat de markt achter blijft bij de verwachtingen. Onderzoekers prijzen 'onafhankelijk' de volgende fase aan. Als de overheid blijft investeren in dergelijke projecten hoe kan de projectleiding dan praten over landelijk opschalen? Moet daar dan een vergelijkbare subsidie in? De commerciële haalbaarheid lijkt mij nog zeer te wensen over laten. Was die er (ook al is het maar bij benadering), zouden marktpartijen het initiatief in handen nemen. Verder valt het mij helaas op dat de onderzoekers zeer focussen op het netwerk buiten en men zelf stelt dat men niet weet hoeveel de gebruiker binnen moet investeren. Een belangrijke omissie. Het onderzoek is nog niet af lijkt mij, maar wel lekker infrastructuur aanleggen. Goed voor de aannemer kan ik mij voorstellen. Ik zou wel eens willen weten wie het businessplan heeft getoetst.

Johan Notenboom

Geachte J.A. Luyten: Ik heb niet het idee dat Emerce de reacties op gepubliceerde artikelen screent dus met de persvrijheid zal het wel goed zitten. Had u zelf uw artikel maar even gescreend, dan had u waarschijnlijk zelf al opgemerkt dat Kenniswijk en Kennisnet twee totaal verschillende zaken zijn. Over Kenniswijk heb ook ik mijn bedenkingen. Natuurlijk is het initiatief goed en in het begin klonk het ook als een slagvaardig initiatief van de Overheid. Het had natuurlijk ook veel anders, positiever, uit kunnen pakken voor alle partijen. Achteraf praten is makkelijk, ook voor mij ;-). Hoe nu verder met Kenniswijk zou ik niet weten. Snel het geld opbranden en af laten lopen? Of wordt er toch lering getrokken uit de werkwijze? Misschien in de toekomst minder dure consultants inhuren die het projectburo op hebben gezet. Dat scheelt al een hoop geld. Of geen duur webburo meer inhuren voor het maken van in weze nu nog maar een platte website. Ik zou het minder ambitieus aanpakken met het inhuren van consultants, maar wel met de gemeente Eindhoven om de tafel gaan zitten en eens praten over hoe we nu echt een digitaal loket neer kunnen zetten (ik geloof dat dit een van de peilers/triggers zou zijn bij Kenniswijk): - Alle processen en procedures richting consument erbij halen;- Uit elkaar trekken en splitsen naar tijd, inspanning en fte's;- Kijken wat kan worden geautomatiseerd binnen het kader van Kenniswijk;- Besparingen bepalen (weer uren, inspanning en fte's);- Nu diensten gaan bouwen om de besparingen te bewerkstelligen. Let hierbij op: De kosten van het maken van de diensten (plus onderhoud) mogen niet hoger uitvallen dan de besparingen die het teweeg wil brengen ;-). Les 1 bij het bankiersbedrijf volgens mij.

radja

>Geachte J.A. Luyten: Ik heb niet het idee dat Emerce de reacties op gepubliceerde artikelen screent dus met de persvrijheid zal het wel goed zitten. ja, emerce screent wel degelijk de reacties, en reacties met inhoud die ze niet zint wordt soms niet geplaatst. Om dit meteen censuur te noemen gaat misschien wat ver, maar inzendingen worden wel degelijk zonder opgaaf van redenen aangepast of gewoon niet geplaatst.

Ton van den Hoogen

Volgens een bericht in WebWereld is InterPlein failliet. Hoewel wij al tijden ruzie hebben over diefstal gepleegd door Interplein (zie {diefstalplein.nl; http://www.diefstalplein.nl }), en het faillissement al meer dan een jaar terug voorspelden, vind ik het toch treurig voor de werknemers die wel goedwillend waren. En omdat er wel degelijk dingen werden gemaakt die iets konden betekenen voor Internet. Jammer dat zo'n bedrijf ten gronde gaat aan management met een volstrekt verkeerde mentaliteit. Ik hoop dat de goede mensen snel verder kunnen.

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond