Deel dit artikel
-

Eerste videosysteem voor zorgconsulten

De startup Spreekkamer Online introduceert naar eigen zeggen het eerste online videosysteem voor zorgconsulten op afstand. Het systeem gaat van start bij tientallen artsen en zorgaanbieders.

Dagelijks houden huisartsen, bedrijfsartsen en medisch specialisten miljoenen herhaalconsulten waarbij geen lichamelijk onderzoek plaatsvindt. Zowel artsen als patiënten ervaren deze consulten vaak als inefficiënt en belastend. Patiënten moeten naar het ziekenhuis en daar vaak nog lang wachten.

Met Spreekkamer Online meldt een patiënt zich op het afgesproken tijdstip in de online spreekkamer vanuit huis of waar hij maar wil in en kan hij een persoonlijk gesprek voeren met de arts. Alleen al medisch specialisten zouden jaarlijks op deze wijze 3,6 miljoen herhaalconsulten online kunnen doen. De videoconsulten zijn bovendien financieel interessant voor zorgaanbieders omdat ze sinds 2013 als reguliere herhaalconsulten kunnen worden gedeclareerd.

De beperkte betrouwbaarheid en complexiteit van de bestaande systemen zoals Skype zijn niet ideaal. Het systeem kan in licentievorm worden afgenomen als een zogenaamde ‘software as a service’ (SAAS). Patiënten en artsen hoeven niets te installeren op hun computer en het videoconsult is met één klik gestart. Daarnaast voldoet het systeem aan de veiligheidsnormen in de zorg voor informatiebeveiliging.

Deze week gaat een aantal artsen van start met het aanbieden van het online videoconsult, waaronder pijnartsen en psychotherapeuten.

Deel dit bericht

3 Reacties

m.tjioe

Spreekkamer Online is interessant, maar zeker niet de eerste of enige op dit gebied. Notabene op eHealth van Emerce zelf was afgelopen najaar al live het Nederlandse webcamconsult.nl te zien, dat in meerdere zorginstellingen draait. In tegenstelling tot Spreekkkamer online is Webcamconsult vanuit artsen zelf ontwikkeld.
Binnenkort kunnen alle zorgaanbieders het systeem zelf uitproberen door een gratis account aan te maken op onze website. Kijk op webcamconsult.com voor verdere informatie

m.tjioe

Het is bij beveilgde internet verbindingen zoals ziekenhuizen en diverse bedrijven niet mogelijk Spreekkamer Online te gebruiken, aangezien de beveiliging bepaalde communcatie poorten blokkeert die het systeem nodig heeft. Webcamconsult heeft hier rekening meegehouden en werkt zonder problemen met beveiligde systemen en zelfs op citrix systemen.

Maarten

Beste Tjioe,

Wat u zegt berust niet op de werkelijkheid. Begrijp ook niet waar u dit op baseert. Misschien goed om een volgende keer direct navraag te doen. Ons systeem draait inmiddels probleemloos bij alle artsen die nu deelnemen. Het primaire systeem wordt als SaaS-oplossing aangeboden. Aanvullende diensten (zoals schermdeling) brengt soms wel extra toestemming van het systeem met zich mee.

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond