Deel dit artikel
-

Eind 2006 navigeren in 3D door Amsterdam

Kaartmaker TeleAtlas komt voor het eind van dit jaar met de mogelijkheid om driedimensionaal door de Amsterdamse binnenstad te navigeren. De grootste leverancier van kaartinformatie, bijvoorbeeld aan TomTom en Google, maakt tientallen steden in een realistische 3D-omgeving beschikbaar.

"De belangrijkste ontwikkeling in 2006 is dat onze 2d-kaarten naar echte 3d-omgevingen gaan. We filmen met onze wagens al met zes camera's en meten ook de hoogte van gebouwen met een gyroscoop," zei Leon van de Pas, verkoopdirecteur Europa bij TeleAtlas donderdag tijdens het Independent Blackberry User Summit in het Hilton in Amsterdam.

"Voor het eind van het jaar voegen we 3d-omgevingen toe van vele grote Europese steden, waaronder Amsterdam," aldus Van de Pas. Hij toonde dat de beelden van de video's op de gebouwen worden geprojecteerd in de 3D-navigatiemodus, zodat het bijna lijkt alsof je door de stad rijdt. "Al die beelden voeren onze honderden medewerkers in India in." Berlijn en San Francisco zijn de eerste steden die al in 3D te navigeren zijn. De technologie die hiervoor wordt gebruikt heet 'mobile mapping' en is afkomstig van het Poolse GeoInvent, dat vorig jaar door TeleAtlas werd gekocht.

Het blijft niet bij het toevoegen van het uiterlijk van gebouwen, TeleAtlas werkt volgens Van de Pas ook samen met een kleine drieduizend leveranciers van informatie over belangrijkste plaatsen, zoals tankstations, hotels en restaurants. "Navigatiesystemen verschuiven de komende jaren van het bieden van een gids naar een bepaald adres, naar het vinden van een 'point of interest'."

TomTom en Google Maps

Van de Pas kon nog geen uitspraken doen over welke navigatiesystemen de 3d-omgevingen als eerste zullen toevoegen. TeleAtlas levert alleen de informatie zelf, bijvoorbeeld aan grote partijen als Google (Google Maps en Google Earth) en TomTom.

Van de Pas gelooft niet dat navigatie gemakkelijk succesvol in te voeren is op Blackberries en andere PDA's. "Daarvoor moeten er echt GPS-chipsets in de apparaten zitten." Hij verwacht niet dat voor 2009 meer dan de helft van de smartphones en PDA's standaard ingebouwd zullen hebben. "Alles gaat altijd langzamer dan we denken. Nog maar de helft van de mobieltjes wereldwijd heeft bijvoorbeeld nu een kleurenscherm."

Bovendien is TomTom nagenoeg onverslaanbaar op navigatiegebied, meent Van de Pas. "Navigatiesystemen als toegevoegde dienst op andere apparten kunnen voorlopig niet op tegen het gemak van een Tom Tom Go. Een Blackberry is toch geschikter voor zakelijk gebruik, dat daar straks ook navigatie op zit is slechts mooi meegenomen."
Daarnaast vormt het open systeem van Google Maps volgens Van de Pas een bedreiging voor onder meer telecomaanbieders die hun eigen navigatiesystemen willen aanbieden.

Eerder dit jaar ging TeleAtlas in Nederland naar de beurs. TeleAtlas is een van de twee dominante kaartleveranciers voor navigatiesystemen, samen met het Amerikaanse Navteq.

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond