Deel dit artikel
-

Emerce Engage: geautomatiseerde trendanalyse met tweets

Nieuwssite Nu.nl maakt gebruik van een experimentele trendanalysetool van de Vrije Universiteit Amsterdam die tijdig ontwikkelingen in Twitter-berichten opmerkt. Dat vertelde universitair hoofddocent Sandjai gisteren op Emerce Engage.

Het systeem voor geautomatiseerde nieuwsdetectie op Twitter is ontwikkeld onder de naam RTreporter: een dynamisch dashboard voor geautomatiseerde nieuwsdetectie. Met de software kunnen journalisten nieuws ontdekken voordat andere media hier melding van maken, met name regionaal nieuws dat minder snel wordt opgepikt. De software kan duizenden berichten per seconde analyseren, organiseren en clusteren en presenteert trefwoorden in vlakjes die elkaar wegduwen, afhankelijk van de urgentie.

Het project is uitgevoerd door het bedrijf CCinq samen met een projectteam van de Vrije Universiteit Amsterdam. Ruim een jaar werkten ze aan een algoritme voor geautomatiseerde nieuwssignalering.

Er zijn systemen voor het Nederlands, Engels, Frans en Duits ontwikkeld, maar volgens Bhulai werkt het Nederlandse systeem het beste omdat Nederlandse taalkundigen zijn ingeschakeld. Hierdoor wordt de betekenis van tweets beter begrepen. “Met de Engelse taal heb je ook veel meer aanbod, waardoor je intensiever moet rekenen.”

Volgens Bhulai merkt het systeem trends eerder op dan Twitter zelf. “Je wilt de trending topics voor zijn.”

Het systeem is niet niet alleen geschikt voor journalistieke doeleinden. Bedrijven kunnen tijdig de stemming rond producten of diensten meten en waar nodig actie ondernemen. De VU heeft onder meer gepraat met Shell Retail over tweets rond tankstations.

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond