Deel dit artikel
-

Emerce eRetail: Ook proef met nieuwe winkelen in Leeuwarden

Het Bedrijfschap Detailhandel heeft zijn proef met Het Nieuwe Winkelen uitgebreid naar Leeuwarden. Eerder diende Veenendaal als proefstad.

Een groep van dertig ondernemers uit de Leeuwarder binnenstad is onlangs van start gegaan met Het Nieuwe Winkelen. Opzet van de proef is om de voordelen van internetwinkelen te verbinden met het fysieke winkelcentrum. In Veenendaal waren een jaar geleden vijfentwintig ondernemers voortvarend aan de slag gegaan om het nieuwe winkelen mogelijk te maken, zo vertelde innovatieadviseur Jan-Willem Janssen gisteren in Bussum.

Het koop- en winkelgedrag verandert namelijk ingrijpend als gevolg van trends die steeds meer samensmelten: MObiel, SOciaal en LOkaal (MoSoLo).

Veenendaal was het eerste winkelcentrum in Nederland dat, zoals het Bedrijfsschap het formuleert, ‘de strijd aangaat met internetconcurrentie’. Uiteindelijk moet het resultaat zijn dat het winkelen in de binnenstad ondersteund wordt door internet- en andere digitale faciliteiten. Dat gebeurt met mobiele telefoons en tablets. Zo kwamen de winkeliers overeen om gratis WiFi aan te bieden.

Consumenten gebruiken in toenemende mate mobiele apparaten met ingebouwde gps, barcodescanners en andere technische snufjes om te besluiten welke goederen en diensten willen afnemen.

Begin maart mochten vijftien consumenten met een smartphone gratis meedoen aan het Testpanel Veenendaal. Zij konden een app uitproberen, maar er is ook een speciale website gebouwd waarmee consumenten direct kunnen zien waar de dichtstbijzijnde verkoper van een bepaald product is te vinden, wat er voor leuke aanbiedingen in de buurt zijn en waar je je auto kunt parkeren.

Veel steden hebben interesse, zegt Janssen. Daarom is in Veenendaal het landelijk informatiecentrum Het Nieuwe Winkelen gevestigd. Hier kan men kennis maken met de  technieken die in Veenendaal worden toegepast om de communicatie tussen  binnenstadondernemer en bezoeker te verbeteren en om de service aan de bezoeker te verhogen.

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond