Deel dit artikel
-

Endemol koopt eerste Internetportal

Entertainmentreus Endemol start dit jaar met Endemol.com. Deze nieuwe tak wordt naast tv-productie en –distributie de derde tak onder de Endemol-hoed en zal alle online activiteiten binnen Europa bundelen. Het bedrijf heeft een aandeel van 26,4 procent genomen in de Spaanse portal Telepolis . Volgens Endemol-woordvoerder Thomas Notermans zullen er meer acquisities volgen.

De keus viel allereerst op Spanje, omdat Endemol daar al de grootste onafhankelijke televisiemaker is. 'Na Duitsland is Spanje de grootste markt in Europa', zegt Notermans. 'Bovendien is het Spaanstalige gebied natuurlijk ook heel interessant. Telepolis krijgt nu al meer dan acht miljoen pageviews per maand.' Endemol benadrukt dat de deal met Telepolis geen exclusiviteit heeft; er is ruimte voor eventuele overeenkomsten met andere Spaanse partijen.

Telepolis is opgezet door Eudald Domenech, een Spaanse web-ondernemer die eerder betrokken was bij de oprichting van World Online. Hij blijft eigenaar van de resterende aandelen.

Om Europese speler te worden, liggen overnames van bestaande Internetbedrijven in andere Europese landen het meest voor de hand, denkt Endemol. Het bedrijf sluit overigens niet uit dat het zelf een start-up zal oprichten. 'Maar we blijven ons richten op televisie', zegt Notermans. 'Als er bijvoorbeeld e-commerce bij komt kijken, dan zullen we dat uitbesteden aan derden.'

In maart gaat ook in Nederland een portal van start, een 50-50 samenwerking tussen Endemol en SBS . Op de portal krijgen verschillende programma's van SBS6 en Net5 een plaats. Notermans: 'Het gaat dan om programma's die zich voor het web lenen. Bij Big Brother was het bijvoorbeeld heel goed mogelijk om je eigen uitzending samen te stellen, dankzij de live-beelden via de site. Voor een programma als All you need is love zullen we een datingprogramma op het web beginnen.'

De Internet-tak zal voorlopig geen al te grote rol gaan spelen binnen Endemol. Het bedrijf verwacht dat over drie jaar zo'n honderd miljoen euro via de sites verdiend zal worden, iets meer dan tien procent van de totale omzet.

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond