Deel dit artikel
-

Enorm datalek persoonsgegevens NAM

De Nederlandse Aardgas Maatschappij NAM meldt een grootschalig datalek, waarbij wereldwijd van vele bedrijven en instanties allerlei informatie is ontvreemd door hackers. Dat kon gebeuren door een beveiligingslek in software van de firma Accellion.

Deze speciale software wordt ook door NAM gebruikt voor het beveiligd versturen van grote informatiebestanden. Het lek in de software is inmiddels hersteld door de leverancier.

De betreffende informatie bevat gegevens van circa 19.000 personen uit de periode waarin NAM verantwoordelijk was voor schadeafhandeling.

Onder meer huiseigenaren die tussen 2014 en 1 juli 2020 bij NAM een aanvraag hebben ingediend voor de Regeling Waardedaling, huiseigenaren die zijn aangesloten bij de Stichting WAG en in de gerechtelijke procedure betrokken zijn en alle huiseigenaren die met betrekking tot waardedaling een individuele rechtszaak tegen NAM hebben lopen.

NAM benadrukt dat een groot deel van de informatie op een afgeschermd gedeelte bewaard wordt. De hackers zijn niet in de IT-systemen van NAM geweest.

Ook zijn geen emailadressen, telefoonnummers of bankgegevens van de betreffende personen gelekt.

Het is onbekend wat derden eventueel met de informatie gaan doen. NAM adviseert uit voorzorg de komende periode extra alert te zijn op verdachte berichten via e-mail, telefoon of andere communicatiemiddelen.

Gisteren werd nog een datalek gemeld. De site van het Noordelijk Archeologisch Depot is een maand geleden gehackt. Daarbij zijn mogelijk 1371 namen en woonplaatsen buit gemaakt. Het depot staat in Nuis en is van de provincies Groningen, Drenthe en Friesland.

Foto Shutterstock

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond