Deel dit artikel
-

Estafettecolumn: Offshoring reden voor paniek?

Na een korte stop start Emerce weer met de estafettecolumn. Deze week Bernhard van Oranje van Levi9 over outsourcing en offshoring.

Onze economie heeft al vele industrieën zien veranderen waarbij een gedeeltelijke of gehele verdwijning van de productie heeft plaatsgevonden. Neuw is dat de offshoring en outsourcing naar lage-lonen-landen nu ook in de dienstensector plaatsvindt, waaronder de IT-sector. Er is een aantal redenen waarom dat dit nu pas gebeurt.

De sector wordt professioneler, het besef dat bezuinigingen in de IT goed mogelijk zijn neemt toe en er is een gebrek aan goede programmeurs in Nederland. Wat ook mee speelt is de trend om te focussen op de kernactiviteiten van het bedrijf en de rest te outsourcen.

Zo’n 15 jaar geleden hebben de VS India ontdekt als pool van IT-talent met lage loonkosten. In India zijn er inmiddels facilitaire bedrijven voor offshoring en outsourcing (zoals Wipro) met meer dan 40.000 mensen in dienst en die nog steeds met 1000 man per maand groeien. Dat zijn meer mensen dan Ordina, Cap Gemini en Getronics/Pink Roccade gezamenlijk in Nederland aan het werk hebben.

Vanuit Europa zie je dat de Balkan erg in trek raakt om de IT-diensten gedeeltelijk te outsourcen. Daar zijn de loonkosten ook laag en is er veel IT-talent. Bovendien zijn er weinig cultuurverschilllen en is de regio goed bereikbaar.

De verschuivingen van werkzaamheden biedt veel kansen zowel voor ondernemers als werknemers. Immers een Java-programmeur moet zich specialiseren, hij moet zich verder scholen wil hij nog een goede kans hebben op een job in Nederland. Dat is natuurlijk lastig, want je bent gedwongen te investeren in jezelf.

Maar het is ook goed, want je wordt meer waard, je gaat meer verdienen en je gaat interessanter werk doen. Er is een interessante parallel met de textielsector te trekken. De Koninklijke Ten Cate bestond vroeger voor 90% uit productiemedewerkers die bij wijze van spreken alleen standaard dekens maakten. Nu zijn zij bezig met onder andere kogelvrije vesten en een soort netten die de Deltawerken ondersteunen. Dat is meer toegevoegde waarde en dus meer loon, en misschien wel belangrijker: veel boeiender werk.

Moraal: niet tegenwerken, maar juist omarmen. Degene die het meest
agressief aan de slag gaat met deze nieuwe realiteit zal er sterker uitkomen. Het is niets nieuws, sinds de industriële revolutie is dit continu aan de gang. Nederland is altijd een zeer adaptief land geweest met hoog opgeleide mensen die hun talen kennen. Kortom: wij moeten hier juist van kunnen profiteren door hier de lead in te nemen.

Bernhard van Oranje is CEO van Levi9 Global Sourcing. Van Oranje nodigt Taco Ketelaar van 2waytraffic uit voor de volgende column.

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond