Deel dit artikel
-

EU grote verliezer in staatssteunzaak Apple

Apple hoeft de miljardenboete die het in 2016 kreeg opgelegd van de Europese Commissie vanwege verkapte staatssteun niet te betalen. Dat heeft het Gerecht van de Europese Unie vandaag bepaald.

Tussen 2003 en 2014 kreeg Apple van de Ierse regering belastingvoordelen omdat het bedrijf fors investeert in het land.

De Ierse behandeling van Apple zorgde ervoor dat het effectief een procent winstbelasting betaalde over zijn Europese inkomsten van 1 procent en 0,005 in 2014.

Eurocommissaris Margrethe Vestager greep echter in. Zij vond dat lidstaten geen belastingvoordeel mogen geven aan geselecteerde bedrijven. Dat is tegen de Europese regels van staatssteun.

Apple moest bijna 14 miljard euro terugbetalen aan Ierland, de grootste naheffing die in Europa ooit is opgelegd.

De Ierse minister van Financiën kondigde meteen aan dat hij bezwaar ging aantekenen, omdat de uitspraak de integriteit van het Ierse systeem aantastte.

Ook Apple reageerde bij monde van CEO Tim Cook opvallend fel: hij noemde het besluit een politiek gemotiveerde uitspraak. De commissie zou fiscale wetten van Ierland hebben genegeerd.

Het Gerecht van de Europese Unie lijkt het met die conclusie eens te zijn.

Overigens dreigen er opnieuw donkere wolken voor vermogende techbedrijven: De Europese Commissie lanceert binnenkort een plan om de belastingconstructies aan te pakken. Ook is vrijwel zeker dat de Europese Commissie tegen het vonnis in beroep gaat. Soortgelijke zaken tegen belastingafspraken die IKEA en Nike met Nederland hebben gemaakt zijn door het vonnis nu hoogst onzeker geworden.

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond