Deel dit artikel
-

Europa veroordeelt Apple tot 13 miljard euro boete (update)

De Europese Commissie legt Apple een boete van 13 miljard euro op vanwege het ontvangen van ongeoorloofde staatssteun van Ierland. Apple gaat het besluit aanvechten.

De Ierse fiscus moet het geld gaan terugvorderen. De exacte hoogte van het bedrag moet nog worden vastgesteld. De Ierse minister van Financiën heeft al aangekondigd dat hij bezwaar gaat aantekenen, omdat de uitspraak de integriteit van het Ierse systeem aantast.

Eurocommissaris Margrethe Vestager van Mededinging: “Lidstaten mogen geen belastingvoordeel geven aan geselecteerde bedrijven. Dat is tegen de Europese regels van staatssteun. De Ierse behandeling van Apple zorgde ervoor dat het effectief een procent winstbelasting betaalde van over zijn Europese inkomsten van 1 procent en 0,005 in 2014.”

Vestager legde met vergelijkbare argumenten eerder al miljoenenboetes op aan onder meer Amazon, Starbucks en Fiat.

Apple verwacht het besluit succesvol te kunnen aanvechten. Anders heeft het besluit volgens CEO Tim Cook  enorme gevolgen voor de werkgelegenheid. Apple denkt dat het besluit een ‘vernietigende slag zal toebrengen aan de EU-lidstaten ten aanzien van hun eigen belastingzaken en aan het beginsel van de rechtszekerheid in Europa.’

Maar ook Ierland is er niet gelukkig mee. De Ierse minister van Financiën Michael Noonan heeft al aangekondigd in beroep te willen gaan.

Het Amerikaanse ministerie van Financiën laat weten dat het besluit ‘de buitenlandse investeringen, het handelsklimaat in Europa en het economische samenwerking tussen de VS en de EU kan ondermijnen’.

Foto: iphonedigital (cc)

Deel dit bericht

1 Reactie

Wim de Jong

Ga zo door Europa.
Dergelijke constructies kunnen echt niet.
Weg met al die zogeheten winstbelasting voordelen. Alles wordt toch in China ed. geproduceerd.
Gewoon de winst van niet Europese bedrijven die in elk land van Europa gemaakt wordt belasten met een Europees tarief van minimaal de BTW. Dat begrijpen de Europese burgers echt wel!!

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond