Deel dit artikel
-

EU haalt uit naar handelsbarrières van VS

De Europese Unie zal zich verzetten tegen eventuele investerings- en handelsbarrières van de kant van de Verenigde Staten. Dit staat in een rapport waarin een gedetailleerde analyse wordt gegeven van verschillende Amerikaanse wetten, politiek en regulering die nadelig zijn voor de handelspositie van de EU. De focus ligt in het rapport op de telecom- en technologiesector.

'De Europese Unie behoudt zich het recht voor om elke nodige actie te ondernemen, mochten dergelijke provisies tot wet verheven worden,' staat in het 68 pagina's tellende rapport te lezen. Een nieuw voorstel van Senator Ernest Hollings verbiedt dat buitenlandse bedrijven, die voor meer dan 25 procent in het bezit zijn van hun staat, Amerikaanse telecombedrijven overnemen.

In het EU rapport staat dat 'verontrustende nieuwe beperkingen van EU export naar, en investeringen in, de VS zijn ontstaan' in het afgelopen jaar. Eén voorbeeld dat in het rapport genoemd wordt is de 'carrousel'-wetgeving, dat door de VS gesanctioneerde EU goederen terugstuurde (de bananen- en hormonenvlees kwesties). De EU haalt in het rapport ook fel uit naar het veelbesproken exportverbod dat de V.S. hanteren op sterke encryptiesoftware. Dit zou de groei van e-commerce in Europa aanzienlijk vertragen.

De EU hekelt in het rapport de vele restricties waaraan Europese telecombedrijven gebonden zijn en alle barrières die zij moeten overwinnen willen zij toegang verkrijgen tot de Amerikaanse markt. Voorbeelden die genoemd worden zijn de investeringsrestricties, de lange formele voorbereidingen en het stellen van voorwaarden aan de markttoegankelijkheid. Europese satellietbedrijven hebben de afgelopen jaren meerdere malen problemen gehad om de Amerikaanse markt te bedienen, aldus het rapport.

'Verrichtingen door de FCC (Federal Communications Commission) op het gebied van spectrumallocatie en licencing worden niet altijd op een objectieve, transparante, tijdige en niet-discriminatoire wijze uitgevoerd, en roepen bezorgdheid op over de compatibliteit met de verplichtingen van de V.S. aan de WTO,' is nog een duidelijke stelling die in het rapport naar voren komt.

De Europese Commissie vraagt zich ook af of een recente V.S. privatiseringswet, aangaande het wereldwijde satellietconsortium Intelsat en maritieme satelietcommunicatie provider Inmarsat, wel voldoen aan de WTO-verplichtingen die gelden voor de Verenigde Staten. De commissie behoudt zich het recht voor naar de WTO te stappen wanneer de wet gekeerd wordt tegen de belangen van Europese operators.

Op het gebied van mobiele communicatie geeft het rapport te kennen dat de VS te weinig toegang kunnen bieden tot de derde generatie mobiele communicatie, omdat ze te weinig frequenties beschikbaar stellen. Op het gebied van digitale televisie zou de FCC in 1996 hiervoor een exclusieve standaard hebben geadopteerd in de VS, waardoor de Europese technologie (DVB-T) geen schijn van kans maakt in die markt.

Bron: Wired

Deel dit bericht

3 Reacties

Michel

Wat zal de EU waar maken van haar 'dreigingen'? Feit is dat de EU op technologie 2 á 4 jaar achterloopt op de VS. En voorlopig is de EU te afhankelijk van (de markt van) de VS. Kijken of David (EU) ook potten kan breken tegen Goliath (VS). Dat zie ik nog niet zomaar gebeuren…

Hajo Dekhuijzen

Het is goed dat de EU Unie in haar naar het lijkt constante handelsoorlogen met de VS het niveau van bananen ontsteigd en het zogenaamde 'land van onbegrensde mogelijkheden en vrijheid' wijst op haar belemmeringen en gebrek aan vrijheid en vrije markt. Dat 'de EU op technologie 2 à 4 jaar achterloopt op de VS' lijkt mij wat sterk uitgedrukt; op GSM en Kabel gebied liggen zowel Japan als de EU ver voor op de VS. Op gebeid van e-commerce en internet gebruik geven zelfs Amerikanen toe dat de EU de ongeveer 2 jaar achterstand die het had in zeer rap tempo aan het inlopen is. Met dit gegeven en de wet van de remmende voorsprong in de hand hoeven wij ons geen zorgen te maken over een achterlijke thuismarkt en is het naar mijn idee goed voor onze ICT sector als expansie buiten de EU zo goed als mogelijk wordt gefaciliteerd. De acties van de EU tegen technische en juridische marktbelemmeringen buiten de EU dragen hier zeker toe bij. Hajo Dekhuijzen

Robert Rienstra

EU haalt uit naar Handels Barriére van de V.S. Alles goed en wel, de EU heeft één zelfde politiek tegen de V.S. Niet alleen worden verschillende artikelen verbannen voor de invoer naar de EU, maar ook worden er extra hoge accijns en invoer tarieven geheven op Amerikaanse goederen. Dit laatste om de Europese binnenlandse handel te beschermen.Dus, om enkel de Verenigde Staten te beschuldigen van barriéres is niet fair en zou de EU maar ééns in eigen zak moeten kijken.Dit schijnt de politiek van de wereld te zijn. De V.S. moet open staan voor invoer van ´t buitenland maar ´t invoerend buitenland mag doen wat ze willen en eisen stellen die niet becritiseerd mogen worden.Ik zou ´t maar zo zeggen: " voor elk pond vlees invoer een pond kaas uitvoer". En als elk land zich daar aan hield zal je ook minder schele ogen krijgen.Bedankt voor de aandacht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond