Deel dit artikel
-

EU onthult vandaag plannen voor Europese digitale markt

De Europese Commissie gaat vandaag een groot aantal maatregelen aankondigen om het vrije verkeer van gegevens tussen landen te bevorderen en van de EU één digitale markt te maken. Europees Commissaris Günther Oettinger en Andrus Ansip (Digitale Interne Markt) zullen de plannen om 12 uur tijdens een persconferentie in Brussel presenteren.

Het is de bedoeling is dat in alle 28 EU-lidstaten dezelfde regels voor de digitale markt gaan gelden. Het idee is dat consumenten makkelijker online moeten kunnen bestellen en ook makkelijker diensten kunnen afnemen. Zo moet de bezorging van pakketten sneller en goedkoper. Op dit moment koopt maar 15 procent van de Europeanen over de grens.

De Europese markt is in potentie groter dan die voor de VS. In de EU wonen 500 miljoen mensen, in de VS 350 miljoen Een universele digitale markt moet dan ook, al het aan de commissie ligt, 340 miljard euro extra opbrengen en zo’n 3,8 miljoen banen creëren.

De plannen lijken minder gunstig voor Amerikaanse internetbedrijven die zich op Europa richten. De Europese Commissie wil de macht van diverse internetplatformen inperken. Mededingingscommissaris Margrethe Vestager heeft in maart al laten weten dat zij ‘misstanden die de groei van pan-Europees e-commerce tegenhouden’ wil aanpakken. Tegen zoekmachine Google loopt al een procedure.

Onder meer worden vandaag maatregelen verwacht om ‘geoblocking’ tegen te gaan. Mogelijk heeft dat consequenties voor internetdiensten als Netflix die niet toestaan dat abonnees in Nederland ook in andere Europese landen mogen kijken.

Het veranderende Europese klimaat stuit op groeiend verzet van Amerikaanse internetbedrijven. Het Britse blog TechWorld beweert dat Google vanwege de onzekere toekomst wacht met de bouw van een groot Londens kantoor, waar vijfduizend mensen moeten komen te werken. En op 20 mei verschijnen Facebook en het College bescherming persoonsgegevens (CBP) voor de Haagse bestuursrechter, naar verluidt omdat Facebook vindt dat het niets heeft te zeggen over een bedrijf dat zijn Europese hoofdkantoor in Ierland heeft.

Ecommerce Europe, de brancheorganisatie voor Europese Thuiswinkel organisaties, heeft vooruitlopend op de presentatie van de commissie een eigen Priority Paper opgesteld, ‘Policy and Market Solutions to Stimulate Cross-border E-commerce in Europe’.

Ecommerce Europe wil ook dat overbodige wetten worden afgeschaft en nieuwe regelgevingsstructuren alleen in overweging worden genomen zolang deze noodzakelijk zijn. ‘We moeten er nu eenmaal voor zorgen dat we de dingen niet moeilijker maken dan ze al zijn voor de online sector. De fundamentele zakelijke vrijheden moeten natuurlijk ook op de digitale wereld van toepassing zijn.’

D66-Europarlementariër Marietje Schaake noemde de plannen al eens een luchtkasteel zonder een ambitieuze telecommarkt. ‘In de Raadsvoorstellen eerder dit jaar, over netneutraliteit en roamingkosten, ontbrak alle daadkracht.’

Schaake steunt de voorstellen van Commissaris Ansip die moeten zorgen voor betere regels over pakket bezorging, eenduidige BTW-tarieven, online betalen en de hervorming van auteursrechten. ‘De Commissie en het Parlement bouwen aan de economie van de toekomst, en beschermen het open internet. De bal ligt bij de lidstaten die tot nu toe elke vooruitgang hebben tegen gehouden.’

De persconferentie van de Europese Commissie wordt live uitgezonden.

 

Deel dit bericht

1 Reactie

Paul Haarman

Laten we hopen dat de EU de digitale weg voorwaarts vindt. We moeten wel oppassen dat de Europese regels niet strenger worden dan de meeste nationale regels anders hebben we straks wel 1 algemeen geldend speelveld maar zijn we slechter af dan daarvoor. De huidige situatie dat voor elke cross-border verkoop de verschillende weten van het thuisland van de consument toepasbaar zijn is natuurlijk een bron van verwarring en ergernis.Overigens vind ik dat het beboeten van buiten-Europese bedrijven (lees Google) niet thuishoort in deze pan-Europese plannen.Laten we naar onszelf kijken en niet als een gepasseerd kind de schuld op een ander schuiven.

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond