Deel dit artikel
-

‘EU tegen overname E-Plus’

De overname van Duitse KPN-dochter E-Plus door het Spaanse Telefónica is onzeker nu Europese mededingingsautoriteiten naar verluidt bezwaar gaan maken. De EU is al in december begonnen met een onderzoek.

E-Plus is zo’n 8,5 miljard euro waard. In ruil voor de verkoop van E-Plus krijgt KPN een aandeel in het Duitse deel van Telefónica (het voormalige O2).

Vorig jaar al hebben verschillende toezichthouders hun zorgen kenbaar gemaakt, niet in de laatste plaats omdat Duitsland een van de duurste mobiele landen van Europa is, althans volgens een studie van Rewheel. Vodafone en Deutsche Telekom profiteren momenteel van ruime marges die wel tot veertig procent kunnen oplopen. Straks zijn er nog maar drie spelers op de markt en is er dus nog minder concurrentie. Bovendien moeten ook virtuele operators (MVNO’s), die capaciteit inkopen bij de grote drie aanbieders, een kans krijgen.

Telefónica zou naar verluidt de komende weken een formeel bezwaar toegestuurd krijgen. Eurocommissaris Joaquin Almunia stak eerder een stokje voor de overname van TNT Express door het Amerikaanse UPS. Dat wil niet zeggen dat de verkoop helemaal niet meer doorgaat, maar dat Telefónica vergaande concessies moet doen, zoals de verkoop van mobiele frequenties.

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond