EU wil prijsvergelijkingssites op Europees niveau
Eurocommissaris Maglena Kuneva van Consumentenzaken roept mensen op om prijsvergelijkingssites te maken van de verschillende webwinkels in Europa. Door de verschillen in prijzen zichtbaar te maken, wordt de e-commerce in de EU gestimuleerd. Een koopje kan zo gevonden zijn.
Te weinig Europeanen kopen producten bij een webwinkel in een ander EU-land. Als het aan de eurocommissaris ligt, zal dit snel veranderen.
In een toespraak in Londen zette Kuneva haar visie uiteen over de gesloten Europese webwinkelmarkt. Ze sprak over maatregelen die genomen moeten worden om de EU te bevrijden van de teugels die de online retailmarkt aan banden legt.
In deze wereld is de consument niet langer gebonden om inkopen te doen in het eigen postgebied, of zels maar binnen de eigen landsgrenzen. Toch kunnen consumenten nog steeds niet in elk willekeurig EU-land zomaar een computer, treinkaartje of een playstation kopen.
Een derde van alle Europeanen winkelt wel eens online, 150 miljoen consumenten om precies te zijn. Opvallend is dat maar 30 miljoen van deze menen wel een iets bij een Europese webwinkel bestelt over de grens Deze kleine groep spendeert per jaar gemiddeld 800 euro aan digitale aankopen over de grens.
Om de potentie van deze markt te benutten moeten meer consumenten het vertrouwen hebben om binnen de EU over de eigen grens online te winkelen. Met gelijke Europese basisrechten voor de consument en plichten voor de retailers, zal het makkelijker worden om te kopen en verkopen binnen Europa.
Om de Euopese webwinkelmarkt te openen stelt Kuneva zichzef twee doelen. Deze herfst komt er een voorstel voor nieuwe wetgeving om de veelvoud aan complexe wetten in te krimpen. Er komt een vereenvoudigde en gemeenschappelijke reeks regels voor webwinkels om consumentrechten in Europa veilig te stellen.
Ook wordt er rond die tijd een digitale gebruikersgids gepubliceerd, die duidelijk maakt welke rechten de consument heeft in de digitale wereld.
Een probleem is misschien nog wel de copyrightheffingen op elektronische producten. Deze heffingen verschillen van land tot land in Europa. Kuneva besprak ook dit hangijzer en wist te vertellen dat de Europese Commissie een process begint om dit systeem van heffingen gelijk te trekken in de EU.
Deel dit bericht
Plaats een reactie
Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond
6 Reacties
Alexander
Nou als ze dan dan ook even doen met de automarkt, benzine en meer van dat soort dingen. Een ook dan de belachelijk heffingen eraf halen die we betalen als we het in het buitenland kopen(BPM, import), dan wordt het misschien idd intressant en ook eerlijk. En niet alleen de producten die hun (De regering) uitkomen om via internet winkel te kopen. En om meteen sommige mensen de wind uit de zeilen te halen, ja ik zou een nieuwe motor/auto via het internet kopen als dat kon.
Leon Gerrits
Dit lijkt me een uitgelezen kans voor prijsvergelijkers die al internationaal actief zijn! In combinatie met mobiel internet is het helemaal geweldig…
Marcel
Niet alleen allerlei heffingen maken het vaak niet meer interessant om dingen in het buitenland aan te schaffen, maar wat te denken van de hoge verzendkosten van het wat zwaardere spul.
Alexander
Ik heb een set motorbanden gekocht in Duitsland via het internet.255 euro ipv 405 hier in NL !!!!Verzendkosten 8 euro, dus dat was snel verdient ! Zolang de belachelijke heffingen hier in NL er niet meteen bij ingerekend worden of gewoon vervallen heeft zo'n site totaal geen zin.Het is dan gewoon niet te vergelijken !
afr van der stelt
het heeft geen zin zolang wij een regering hebben die er waarschijnlijk extra belasting op gaan heffen dat komt omdat ze de hardewerkende arbeider totaal niets gunnen het is hier alleen maar betalen en verder je mondhouden
Melvin
Ah! Laat ik nu net eens een prijsvergelijkingssite op Europees niveau aan het ontwikkelen zijn! Valt er geen subsidietje ofzo te regelen? 🙂