Deel dit artikel
-

Europa investeert tot honderd miljoen in Atomico

De Europese Unie investeert een kleine honderd miljoen euro in het venture capital-bedrijf Atomico. Hiermee rondt het zijn derde fonds af met een omvang van 476 miljoen dollar, te investeren in techgroeiers.

Atomico III gaat het merendeel van het nieuw verworven kapitaal internationaal investeren en zal dat nadrukkelijk buiten Silicon Valley doen. Als speerpunt richt Atomico zich voornamelijk op ontwrichtende ondernemingen die financiering zoeken om hun activiteiten internationaal op te schalen.

De investeerder haalde niet eerder zo veel geld op bij institutionele investeerders in Amerika, Azië en Europa. Dat kan worden uitgelegd als een teken dat steeds meer succesvolle technologiebedrijven zich buiten de Verenigde Staten manifesteren.

Het zwaartepunt van de participaties lag tot nu toe in Europa, met zeer recent nog een investering in 6Wunderkinder. Aansprekende exits zijn Skype (Microsoft, 8,5 miljard dollar) en recent nog mobielspellenbedrijf Supercell (1,1 miljard euro).

Een opvallende investeerder in het derde fonds van de venture capitalist is het EIF. Dat staat voor European Investment Fund, wat een verlengstuk is van de Europese Unie. Het EIF heeft in de periode 2012-2013 een investeerbaar vermogen van 1,3 miljard euro (PDF). Aangezien de Europese overheid medeparticipanten eist, leidt dit tot totaal gerealiseerd investeringsvermogen van in totaal 6,5 à 7 miljard. Volgens die verhouding zou het EIF nu deelnemen voor een kleine honderd miljoen euro.

De oprichter van Atomica, Niklas Zennström, fungeert vanuit Startup Europe Leaders Club als een adviseur aan de Europese Commissie (Neelie Kroes’ afdeling). Het is niet duidelijk of en, zo ja, welk verband er is tussen EIF’s participatie in Zennströms fonds.

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond