Deel dit artikel
-

Europa leent Nokia half miljard voor 5G-ontwikkeling

De Europese Investeringsbank EIB leent netwerkbedrijf Nokia 500 miljoen euro voor R&D op het gebied van 5G mobiel internet.

De lening is een soort strategische investering van Europa om de lokale ontwikkeling van nieuwe technologie te bespoedigen.

Topman Alexander Stubb van de EIB zegt: “5G komt eraan en sneller dan de meesten denken. De nieuwe netwerktechnologie zal totaal nieuwe bedrijfstoepassingen mogelijk maken en de mobiele app-wereld ingrijpend veranderen.”

De Finnen zeggen internationaal voorloper te zijn in dit specialistische gebied en willen hun positie uitbouwen. CEO Rajeev Suri zegt dat het een race is met de Chinese en Amerikaanse concurrenten.

Eerder dit jaar tekende de EIB een leenovereenkomst met het Zweedse Ericsson voor 250 miljoen euro met hetzelfde doel.

Telecombedrijven wereldwijd werken momenteel hard aan de bouw van netwerkapparatuur die overweg kan met 5G. In Europa betekent dat datacommunicatie die overwegend plaatsvindt rond de 3,5 GHz-band.

Omdat de Nederlandse inlichtingendiensten ook nog in deze band werken, zitten we met een probleem. Daarom vindt de veiling van spectrum niet eerder plaats dan 2020 terwijl in sommige omringende landen de eerste commerciële projecten dit jaar al starten. In Duitsland vindt de veiling vermoedelijk eind 2019 plaats.

Behalve veel sneller zijn 5G-netwerken in de aard wezenlijk anders dan de huidige 4G-netten. In grote steden moeten op een vierkante kilometer een miljoen simultane connecties mogelijk zijn, tegen een latency van 1 milliseconde en een maximum doorvoersnelheid van twintig gigabit per seconde.

Toespraak van Nokia-baas Rajeev Suri begin 2018 over 5G:

Om video’s van Youtube te kunnen tonen, dienen analytische cookies en tracking cookies geaccepteerd te worden.

Foto: janitors (cc)

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond