Deel dit artikel
-

Europa maakt (frequentie)ruimte voor 5G-internet

De frequentieruimte waar analoge televisie zat, kan vanaf 2020 worden gebruikt voor sneller mobiel internet. De nieuwe 5G-netwerken gaan in het 700 Mhz-spectrum opereren.

Dat hebben vertegenwoordigers van het Europees Parlement en de Europese Raad gisterenavond bepaald. Nu moeten enkel het volledige parlement en de nationale regeringen hun fiat nog geven.

Voor makers van telecomhardware, zowel aan de netwerkkant als de toestelzijde, is dit goed nieuws. Ze hebben nu duidelijkheid over hoe hun zakelijke toekomst er vanaf 2020 gaat uitzien.

Frequentieruimte in het spectrum rond de 700 Mhz brent met zich mee dat de signalen beter door muren en gebouwen gaan en een groter bereik hebben. Telecomoperators kunnen minder masten gebruiken om hetzelfde bereik te realiseren. Piekbelasting is ook beter op te vangen.

De Europese politici spiegelen een toekomst voor met nieuwe, snelle diensten op het gebied van gezondheidszorg en algemener het internet-of-things.

5G staat voor niets meer dan ‘de technologie na 4G’. De markt moet, en kan nu, de technische specificaties gaan invullen.

Gebruikers van deze nieuwe netwerken krijgen snelheden tussen de 100 Mbps en 1 Gbps.

Foto: Kārlis Dambrāns (cc)

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond