Deel dit artikel
-

Europa steekt 2,5 miljard euro in Belgisch chip-lab

De Europese Unie, Vlaamse overheid, ASML en verscheidene onderzoekslabs maken 2,5 miljard euro beschikbaar voor een pilot met een supermoderne productielijn voor chips. Ze willen 2 nanometer-kennis naar Europese bodem halen.

Bij onderzoekslab imec uit Leuven zal de productielijn worden daadwerkelijk worden gebouwd, zo maakten ze vanochtend bekend.

Europese bedrijven, wetenschappers en start-ups krijgen hier toegang tot een geavanceerde technologie voor chipproductie. Dat is nu te duur en geografisch gezien te ver weg om testen en onderzoeken mee te doen. Dat moet gaan veranderen.

In een verklaring zegt imec: “We werken samen met Europese en globaal werkende leveranciers om een unieke pilot op te tuigen voor 2nm-chiponderzoek. Dit vergroot ons concurrentievermogen.”

De nanometerschaal is een term waarmee de grote chipproducenten de versie of status van hun meest geavanceerde chips aangeven. 2nm is momenteel top of the bill. TSMC, Intel en Samsung komen dit jaar op de markt met commerciële producten in dit domein. De Europese investeringsplannen geven aan dat het continent op termijn wil kunnen concurreren.

Bij de investeringsronde in de NanoIC-pilot komt uit verscheidene EU-programma’s en de Vlaamse overheid (1,4 miljard euro) en ASML en de onderzoekscentra CEA-Leti (Frankrijk), Fraunhofer (Duitsland), VTT (Finland), CSSNT (Roemenië) en Tyndall Institute of Ireland steken 1,1 miljard euro in het initiatief.

Het Europees Parlement heeft in de zomer van 2023 de EU Chips Act goedgekeurd. Die is bedoeld om de chipindustrie te stimuleren en de leveringszekerheid van chips in de EU vergroten. Tot 2030 zal daarom 43 miljard euro worden geïnvesteerd in de markt voor microprocessors.

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond