Deel dit artikel
-

Europa’s grootste techbeurs die niemand kent

Iets meer dan honderdduizend ondernemers, afnemers, investeerders maar ook studenten bezoeken deze dagen de alweer vierde editie van Viva Technology in Parijs. Nederlanders zie of hoor je er amper. Start-ups, corporates en techgiganten wel.

Het landschap van grote technologiebeurzen is vrij overzichtelijk. Van IFA tot MWC tot Dmexco voor de digitale industrie en TNW Conference in Nederland. Een nieuw event heeft zich in korte tijd duidelijk op de internationale kaart gezet.

VivaTech heet het. Het is een initiatief van reclamereus Publicis Group en de Franse zakenkrant Les Echos. De expo, met congresonderdeel, werd geopend door de Franse president Emmanuel Macron. Kort voor zijn praatje kon hij de hand schudden van Justin Trudeau, de president van Canada. Die was er ook. Het is niet duidelijk of ze samen nog twee uur bleven rondhangen, want dan hadden ze ook de hand kunnen schudden van Alibaba-topman Jack Ma en drie eurocommissarissen, onder wie Margrethe Vestager. Een andere aanwezige CEO uit het Verre Oosten was CEO Hiroshi Mikitani van Rakuten.

En dat is nog meer een kleine greep uit de tientallen grote namen van het Franse en internationale zakenleven die acte de présence gaven. Soms gewoon als panellid in een forumdiscussie, soms in de schijnwerpers op het hoofdpodium.

Het Parijse event is opvallend internationaal georiënteerd. Toespraken zijn in het Engels, ook die van Franse sprekers, stands op de beurs zijn in het Engels en ook de medewerkers van het event zelf staan hun mannetje in een andere taal. VivaTech staat op fundamenten die een internationaal publiek kunnen aanspreken.

Hoewel de expo ruimte biedt aan stands voor negenduizend start-ups waren er ondanks goed zoeken geen Nederlandse bedrijfjes te vinden op de beursvloer. Wel was er voor het eerst een Nederlandse delegatie van Publicis Nederland met een dozijn zakelijke relaties.

Ook CEO Ali Niknam van Bunq was er. Hij was gevraagd een presentatie te geven over UX-design als drijver van groei. Sinds eind vorig jaar begeeft zijn bedrijf zich op de Franse markt. Uitmuntend design, zei hij, faciliteert groei maar uiteindelijk komen de meeste nieuwe gebruikers van de mobiele bankapp (voor meer dan de helft) van klanten die klanten werven via mond-tot-mondreclame.

Gevestigde corporate namen lieten zich op de beursvloer duidelijk zien. Namen als SNCF, LVMH, EDF, TF1, Accor, BNP Paribas, L’Oreal en Manpower stonden schouder aan schouder met techgiganten als Facebook en Google. De ‘gevestigde’ partijen toonden zich verrassend genoeg veel innovatiever dan de Amerikanen.

De corporates hadden grote stands waarop ze techstarters uit hun eigen industrie een podium gaven. Accor laat zien hoe een start-up verloren en vergeten voorwerpen van hotelgasten veel sneller en kostenefficiënter retour stuurt, L’Oreal investeert fors in gezichtsherkenning om gefundeerde verzorgingstips te geven en tv-zender TF1 toonde hoe het augmented en virtual reality inzet op live televisie.

Viva ligt op drie uur treinrijden van Nederland. Het event groeide van 50.000 bezoekers in 2017, naar 80.000 in 2018 en ging dit jaar voor het eerst over de grens van de 100.000 bezoekers.

Deel dit bericht

3 Reacties

Lennert - ARTEFACT - ARTEFACT

Hi Erwin, nog langs booth F46 geweest?

Erwin Boogert

Vast, want heb uren en uren stand voor stand bekeken. Mogelijk ben ik bij Artefact doorgelopen in de wetenschap dat het primair Frans is. Jij verder nog NL bedrijven gezien?

Erwin Boogert

Update 22:10: via Twitter meldt Expivi uit Eindhoven dat ze ook aanwezig waren.

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond