Deel dit artikel
-

Europees fiat voor Trolltech-overname Nokia

Nokia krijgt groen licht van de Europese Commissie om het Noorse softwarebedrijf Trolltech over te nemen. Nokia betaalt 104 miljoen euro.

Nu de overname wordt afgerond, kan Nokia zich gaan richten op het bij elkaar brengen van de mobiele telefoon en de pc. Dat is immers de kern van de diensten die Trolltech biedt. Trolltech, dat zelfstandig blijft opereren, staat externe programmeurs toe om software te schrijven die op meerdere platformen tegelijk werkt.

Eind januari 2008 maakte Nokia zijn intentie bekend Trolltech over te nemen.

De Europese Commisie onderzocht de praktische gevolgen van die plannen en concludeert: "De overname stelt Nokia in staat de uitvoering van zijn cross-platform softwarestrategie te versnellen richting mobiele telefoons en desktopapplicaties, en bovendien internetdiensten te ontwikkelen. De activiteiten van beiden bedrijven overlappen horizontaal niet en zijn verticaal gerelateerd."

Trolltech is een betrekkelijk kleine onderneming en er zijn voldoende alternatieve leveranciers, in de vorm van Purple Labs, MIZI Research, Access Linux Platform, Azingo Mobile, het GNOME Mobile Platform en het LiMO platform. Daarom ziet de Commissie gaan bezwaar tegen de overname.

Nokia ziet de op Trolltech gebaseerde applicaties als een aanvulling op zijn eigen diensten op de Series 40- en 60-platformen. Dat zijn, als het ware, geavanceerde besturingssystemen van mobieltjes.

Om zijn dienstverlening te verbreden brengt Nokia digitale diensten op de markt rondom routenavigatie, muziek, foto’s, video’s en sociale netwerken. Daarvoor legde het enkele miljarden euro’s op tafel om overnames van gespecialiseerde bedrijven te financieren.

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond