Deel dit artikel
-

Europees GPS-systeem Galileo live

Jaren later dan gepland is het Europese positioneringssysteem Galileo dan toch live gegaan. Over vier jaar moet het satellietsysteem helemaal compleet en live zijn.

Vandaag is Galileo live gaan met een netwerk van achttien satellieten. Burgers, bedrijven en overheden kunnen er, mits ze over de juiste hardware beschikken, gebruik van maken. Qua functioneren werkt het systeem zoals GPS, wat van het Amerikaanse leger is, maar met technologie van nu.

In de beginfase zijn de ‘Europese signalen’ nog niet overal beschikbaar. Daarom worden ze gebruikt om combinatie met GPS, legt de Europese Commissie uit.

Huidige dekking:

Om video’s van Youtube te kunnen tonen, dienen analytische cookies en tracking cookies geaccepteerd te worden.

Komende vier jaren worden er nog twaalf satellieten in een baan om de aarde gebracht die samen een werelddekkend netwerk vormen. Makers van positionerings- en navigatie-apparatuur moeten nieuwe chips gaan inbouwen om het Europese systeem te kunnen ondersteunen.

Galileo is een systeem van de Europese Unie en het Europese ruimteagentschap ESA. Rusland heeft een eigen systeem onder de naam Glonass en China BeiDou.

Foto: ESA (c)

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond