Deel dit artikel
-

Europese Commissie wil interimbelasting voor internetreuzen

De Europese Commissie overweegt een interimbelasting in te voeren voor internetbedrijven in de aanloop naar een nieuw belastingstelsel waarover de lidstaten het nog eens moeten zien te worden.

Vandaag presenteerde de commissie als verwacht zijn plannen voor een eerlijke belastingheffing. Het wordt voor bedrijven als Amazon en Apple niet langer mogelijk om zich slechts statutair te vestigen in fiscaal aantrekkelijke landen als Ierland en Luxemburg, waar ze minder belasting hoeven te betalen. Voortaan moeten ze ook belasting betalen in lidstaten waar ze omzet draaien.

Internetbedrijven vanaf een bepaalde omzet in een Europese lidstaat worden 3 procent belast. Daarmee zou de commissie jaarlijks 5 miljard euro aan belasting in de EU kunnen kunnen binnenhalen.

Zo’n 120 bedrijven komen voor de heffing in aanmerken. Zij hebben een wereldwijde omzet van minstens 750 miljoen euro, waarvan zeker 50 miljoen in de EU.

Bedrijven als Alphabet (moeder van Google), Amazon en eBay betalen in Europa nog geen kwart van de belastingen die zouden moeten afdragen.

Morgenavond wordt het voorstel in Brussel al besproken door leiders van de lidstaten. Ierland, Luxemburg en Nederland zullen het voorstel in de huidige vorm vermoedelijk niet accepteren omdat ze nu fiscaal aantrekkelijk zijn voor internetbedrijven. Frankrijk en Duitsland zijn wel voorstanders van de zogenoemde digitaks.

Een uitgebreide Q&A van de EU is hier te vinden.

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond