Deel dit artikel
-

‘Europese internetbelasting moet terug op de agenda’

De Europese Commissie wil in 2021 opnieuw proberen om een belastingheffing voor grote techbedrijven op de agenda te krijgen.

‘Als er dan geen mondiale overeenkomst is, zullen wij als Commissie volgend jaar ontwerpen presenteren over zowel de digitale belasting als een minimumbelasting,’ aldus economisch commissaris Paolo Gentiloni zaterdag tijdens een bijeenkomst van de ministers van Financiën en Economische Zaken van de EU in Berlijn.

Internationaal wordt al enige tijd gesproken over een digitale belasting. De bal ligt momenteel bij de Commissie economische samenwerking en ontwikkeling (OESO), die een ontwerp moet opstellen. De belasting is vooral bedoeld om grote Amerikaanse technologiebedrijven zoals Amazon of Google te belasten, die volgens critici te weinig belasting betalen in de markten waar zij actief zijn. Er wordt ook gedacht aan een wereldwijde minimumbelasting, die bedoeld is om de vlucht van grote bedrijven naar belastingparadijzen onaantrekkelijk te maken.

De Franse minister van Financiën, Bruno Le Maire, voerde vrijdag de druk op de VS en andere EU-landen op. Als er tegen het einde van het jaar geen internationale consensus is bereikt, moeten de Europese landen maar de eerste stap nemen.

Maar uitgerekend Frankrijk heeft een dergelijke belasting opgeschort nadat de VS dreigde met straftarieven. En in Engeland, waar een dergelijke belasting wel is ingevoerd, hebben bedrijven als Apple en Google meteen hun zakelijke tarieven verhoogd.

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond