Deel dit artikel
-

Europa volhardt in nieuwe belasting internetbedrijven

De Verenigde Staten is gisteren weggelopen uit de onderhandelingen over de invoering van een nieuw belastingbeleid voor internetbedrijven. Europa houdt vast aan zijn intenties hiertoe en zal, als er geen wereldomspannende deal volgt, een eigen regime opzetten.

De vertegenwoordiger van de Amerikaanse regering Steven Mnuchin liep gisteren weg uit de onderhandelingen met de Europese Unie omdat de gesprekken niet snel genoeg vorderen naar zijn zin.

Eurocommissaris Paolo Gentiloni is niet onder de indruk en zegt dat er linksom of rechtsom toch een beleid komt voor internetbedrijven van buiten de EU:

De Franse minister van Financiën beklaagt zich bij de NY Times over gedrag van de VS. Dat zou systematisch zijn zakenpartners dreigen met sancties als het zijn zin niet krijgt.

In de kern gaat het hier om een Europees plan om internetgiganten als Google en Facebook een internettaks op te leggen van ergens tussen de twee en zes procent van hun lokale omzet. Het initiatief hiertoe is een reactie op de huidige Europese belastingpraktijk van veel grote internetbedrijven. Zij richten hun organisatie en boekhouding zo in dat ze enkel winstbelasting hoeven te betalen in landen als Luxemburg of Ierland. Daar is de winstbelasting laag. De landen waar de honderden miljoenen gebruikers van de internetdiensten zitten, daar waar de waarde ontstaat, vangen geen enkele belastingcent. Dat is tegen het zere been en zou wereldwijd met een nieuw belastingplan moeten veranderen. Europa speelt een voortrekkersrol in dit debat.

Foto: EU2017.EE (cc)

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond