Deel dit artikel
-

Washington dreigt Frankrijk met nieuwe importheffingen als vergelding voor internettaks

De Verenigde Staten gaan importheffingen op Franse producten invoeren, zo blijkt uit een vrijdag door de regering van president Donald Trump gepubliceerd document. Daarmee reageert Washington op het besluit van de Franse president Emmanuel Macron om techgiganten als Google en Facebook zwaarder te belasten.

De VS overwegen (pdf) binnen zes maanden een importheffing van 25 procent op Franse producten, zoals cosmetica en handtassen, met een totale waarde van circa 1,3 miljard euro.

Frankrijk loopt, samen met Spanje, voorop met een zogeheten Gafa-taks, wat staat voor Google, Apple, Facebook en Amazon. Net als veel andere landen ergert Frankrijk zich aan het feit dat over de activiteiten van deze bedrijven nauwelijks belasting wordt betaald.

De meeste EU-landen willen dat belastingmaatregelen op OESO niveau moeten worden ingevoerd. Dan zouden ook de VS en Japan mee moeten doen.

Foto Pixabay

Deel dit bericht

1 Reactie

Jorn - Chads World BV

Dit zou een EU brede GAFA taks moeten zijn. De 4 Amerikaanse Molochen hebben eerder genoten van een voordeel bij invoering van de GDPR, hebben een dermate grote leverage door hun internationale dominantie, hebben zichzelf een gatekeepersfunctie kunnen geven door zowel device, browser, software als shop in eigen beheer te krijgen. En kunnen vanuit die dominantie wetgeving maken (by accepting our T&Cs, you agree to…) en beinvloeden zo zelfs lokale wetgeving.

De Amerikaanse markt biedt de ruimte tot oobouw van kritieke massa, wat in Europa vele malen moeilijker is en zelfs onmogelijk voor de platform economieen die allen een First player market zijn. Thuisbezorgd is vooralsnog de enige die het tegendeel lijkt te bewijzen.

Overnames door de grote 4 gebeuren vooral op eigen bodem tbv stimulatie eigen lokale economie, terwijl aankoop op EU bodem vooral gericht is op een versnelde expansie tegen de laagste prijs (lees: minder winst EU markt). Daarnaast een belangrijk verschil tussen beiden, waardoor de EU markt zich niet verterkt (voor de ondernemers): in de VS betaal je geen belasting bij verkoop van je bedrijf, terwijl je in de EU meteen de helft kunt inleveren. Althans als je je startup niet meteen als een corporate wil of kunt optuigen.

Het besluit van Frankrijk en Spanje om heffing te doen op de GAFA diensten is meer dan redelijk. En wanneer dat budget dan meteen wordt ingezet om de belasting bij verkoop van bedrijven komt te vervallen, dan is de cirkel eindelijk rond.

En kunnen zij die hebben verkocht niet alleen hun learnings, maar ook hun kapitaal inzetten voor investering in de volgende startup.

PS: dit bericht is geschreven uit eigen ervaring, een waar Google een bedrijf op Amerikaanse bodem heeft overgenomen om daarna ons product te kunnen kopiëren, waarbij kopiëren mogelijk was omdat wij onze code bloot moesten geven voor verkrijging van een certificaat. Eentje die wij overigens nooit hebben gekregen, maar wel al onze klanten mee zijn verloren omdat de gatekeeper ‘bepaalt’.
Om niet spreken over al onze ‘autoriteiten’ die zichzelf volledig overhandigen aan Google, door hun producten en content open te stellen voor tools als Dialogue Flow, Google Drive, Maps, Siri, Alexa, etc.

De bedrijven die ik hun volledige database heb zien openstellen: supermarktketens, banken, verzekeraars, you name it.

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond