Deel dit artikel
-

Europese roep om behoud privacyregels

Striktere wetgeving rond het gebruik van encryptie is schadelijk voor het vertrouwen in de economie en de vrijheid van het individu. Ook het opheffen van het geheimhoudingsrecht van ISP's is een ongewenste inbreuk op de privacyrechten van burgers. Dat stellen zeven Europese burgerrechtenorganisaties in een open brief aan de Europese regeringsleiders.

De opstellers van de brief reageren op een buitengewone vergadering van de Europese Raad, waarin voor het eerst na de gebeurtenissen in Amerika gesproken werd over nieuwe wetgeving rond het internetverkeer. Hoewel nog geen concrete afspraken zijn gemaakt, maken burgerrechtenorganisaties uit landen als Oostenrijk, Denemarken, Duitsland en Nederland, zich nu al grote zorgen over de consequenties.

De Nederlandse ondertekenaar van de brief, directeur Maurice Wessling van Bits of Freedom , legt desgevraagd uit wat die gevolgen in kunnen houden. "Ik maak me grote zorgen dat de discussie over encryptie in Nederland weer op gaat laaien. Burgers hebben recht op betrouwbare en veilige informatie. Cryptografie is een voorwaarde om dit daadwerkelijk tot stand te brengen. Wat ik me kan voorstellen is dat de overheid via achterdeurtjes digitale sleutels centraal wil gaan opslaan. Daarmee creëer je een soort digitale pakhuizen, waardoor de communicatieketen heel kwetsbaar wordt".

Een tweede punt van bezorgdheid, is dat IPS's verplicht kunnen worden om loggegevens voor langere tijd op te slaan. Tot nu toe waren de Europese overheden van mening dat ISP's die gegevens niet mochten bewaren, maar Wessling vreest dat dit standpunt nu wel eens kan omslaan. "Je moet heel voorzichtig zijn met de opslag van loggegevens. Het is een inbreuk op de vertrouwelijkheid van persoonlijke data. Je praat hier immers niet alleen over verbindingsgegevens, maar ook over adresgegevens, webbezoek en e-mailverkeer".

Een laatste aandachtspunt is het debat over Echelon, het informatienetwerk van de Amerikaanse en Britse geheime diensten. Burgerrechtenorganisaties vrezen dat na de terreuracties in de VS zal worden aangedrongen op uitgebreidere bevoegdheden van geheime diensten. "Terwijl was gebleken dat Echelon in de praktijk alleen leidde tot economische spionage", aldus Wessling.

De betreffende woordvoerder van het Ministerie van Buitenlandse Zaken was niet bereikbaar voor commentaar.

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond