Deel dit artikel
-

Fabrique en Q42 gaan samen met Zweeds ARC Arise Consulting

Bureaus Q42 en Fabrique sluiten zich aan bij het Zweedse ARC Arise Consulting. Q42 en Fabrique, met samen tweehonderd medewerkers, bundelen hun krachten met veertien andere agencies. In totaal werkt er 1.200 man. Voor ARC is dit de eerste stap buiten Scandinavië.

Beide bureaus blijven werken onder hun eigen merk als aparte b.v. met eigen winst- en verliesrekening. De partijen communiceren geen financiële informatie over de acquisitie, behalve dat de aandeelhouders in de bureaus hun aandelen hebben omgezet in aandelen in de groep.

Directeur Stef Brooijmans vertelt tegen deze uitgave: “Dit geeft om meerdere redenen de allerbeste toekomst voor Q42. We staan bekend als partij die altijd de autonome route is gevolgd. Maar bij de Zweden voelde het vanaf het begin goed. We hebben het personeel dan ook heel snel bij het proces betrokken.” Binnen de Zweedse constellatie blijven de bureaus autonoom, maar krijgen er op de achtergrond expertise bij die exact aansluit op de eigen vakgebieden: hardware, software en consultancy.

“We zijn een club met nerds. De cases van ARC-bedrijven blazen ons gewoonweg omver wat de kwaliteit betreft. Dat komt ook door het model. Iedereen blijft ondernemer in de groep en ze zijn selectief en kijken naar de lange termijn. Dan trek je alleen partijen die er zelf zin in hebben.”

Matthijs Klinkert, CEO bij Fabrique, zegt in een schriftelijke toelichting: “Al meer dan twintig jaar maken Fabrique en Q42 samen hun beste werk. We hebben beide een andere cultuur, maar hebben elkaar gevonden op fundamentele waarden zoals openheid, nieuwsgierigheid en toekomstgerichtheid. Toen ARC aan Fabrique werd voorgesteld, was er gelijk een klik in cultuur en principes, en zagen zowel Fabrique als Q42 deze kans.”

Een minderheid van de aandelen in ARC Arise Consulting is in handen van investeringsmaatschappij Altor, een eveneens Zweedse investeerder. Deze beroepen zich op een ‘langere investeringshorizon dan bij anderen gebruikelijk’.

ARC opereert op het snijvlak van innovatie en technologie, design en communicatie, strategie en executie, en sales en marketing. Op dit moment bestaat ARC is ontstaan vanuit Cupole en Curamando en groeide met toevoegingen van Conversionista, Ariel, Animal, Kurppa Hosk, Nameless.today, Above, Umain, Mission anew, Curious Mind, Heydays, Goods, BLCK Communication en de jongste loten Fabrique en Q42.

Fabrique en Q42 vormen samen de basis van de in Zweden en Noorwegen bewezen ARC-formule. Het is aannemelijk dat de Nederlandse tak in elk geval zal uitbreiden met consultancy-activiteiten. De verdere groei in Nederland wordt geleid door Fabriques voormalige CEO, Gert Hans Berghuis en Stef Brooijmans.

De handtekeningen voor de overnames werden afgelopen donderdag gezet.

Deel dit bericht

1 Reactie

Erik Van Heeswijk - Smartocto

Klinkt veelbelovend! Fabrique en Q42 was al een sterke combinatie van concepting, en UX/design en tech, maar ik ben benieuwd wat daar san aan expertise bij komt. Vooral voor bedrijven die internationaal opereren of ambities hebben, is dit interessant nieuws.

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond