Deel dit artikel
-

Fentener van Vlissingen: 25 procent meer online verkoop

BCD Holding, een van de grootste reisorganisaties ter wereld en opgericht door John Fentener van Vlissingen, verwacht dit jaar 25 procent meer vliegtickets via internet te verkopen. Inkomsten zijn er nu met name uit contracten met grote ondernemingen en minder uit wederverkoop.

John Fentener van Vlissingen vertelde tegenover het ANP dat zijn bedrijf dit jaar naar verwachting 20 miljoen tickets via internet verkoopt. Vorig jaar waren dat er nog 16 miljoen. Hij meldde ook dit jaar een omzet te verwachten van 4,5 miljard dollar, een stijging van ongeveer zeven procent in vergelijking met vorig jaar. Over de eerste drie maanden van het jaar zou de omzet gelijk liggen met vorig jaar.

BCD Holding is midden jaren zeventig opgericht door John Fentener van Vlissingen. Het bedrijf was bedoeld voor handel in onroerend goed in het Amerikaanse Atlanta, maar is langzaamaan actief geworden binnen de reiswereld en herbergt nu vooral reisorganisaties. De grootste is World Travel BTI , opgericht in 1987 en nu behorend tot de top drie aanbieders van zakelijke reizen in de Verenigde Staten. In Nederland is BCD Holding onder meer eigenaar van Airtrade, dat Vliegwinkel.nl exploiteert.

Van Vlissingen (hij laat het voorvoegsel Fentener bij voorkeur weg) zegt tegenover het ANP dat het bedrijf een stabielere basis heeft gekregen door het sluiten van contracten met grote bedrijven, waarvoor zijn organisatie het zakelijke reizen afhandelt. Klanten zijn onder meer AOL Time Warner, Pepsi Cola en Michelin. Voorheen was er meer nadruk op wederverkoop van tickets van luchtvaartmaatschappijen. Van Vlissingen: "(…) Ik heb liever dat mijn inkomsten over tweehonderd klanten zijn verspreid dan over vijftien maatschappijen. Bovendien staan die luchtvaartmaatschappijen er financieel een stuk zwakker voor dan bijvoorbeeld Michelin."

In een interview met Management Team bijna twee jaar geleden werd als grootste blunder van Van Vlissingen het feit vermeld dat "hij slecht met computers overweg kan". Dat nam niet weg dat in hetzelfde verhaal de omgeving van Van Vlissingen hem betitelde als "een trendsetter op het gebied van e-commerce". In de Verenigde Staten werd op dat moment een kwart van alle tickets die er online werden verkocht afgerekend aan de kassa van World Travel BTI. Systemen voor online boeken zouden op initiatief van Van Vlissingen al vanaf 1990 ontwikkeld zijn, zoals met het opzetten van TRX , een dochterbedrijf voor online verkoop van vliegtickets, dat nu met veertienhonderd medewerkers actief is in tien landen.

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond